Štrajk u niškom Katastru - brinu da će im plate biti smanjene

Izvor: JužneVesti.com, 24.Dec.2018, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk u niškom Katastru - brinu da će im plate biti smanjene

Zbog toga što od Nove godine mogu imati smanjenje plate i do 11.000 dinara, kako kažu iz Sindikata niškog Katastra, radnici ove ustanove stupili su u štrajk. Ne primaju građane, ali obrađuju stare zahteve i mole stranke, koje negoduju, za razumevanje.

Štrajk radnika Katastra proglašen je u celoj Srbiji, a kako navode, trajaće do ispunjenja >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << zahteva. Kako objašnjava predsednica Samostalnog sindikata u niškom Katastru Mirjana Jovanović, odlaganje primene Zakona o sistemu plata u javnom sektoru, za 75% zaposlenih dovešće do smanjenja plata i do 11.000 dinara.

Nadali smo se da će da krene primena tog zakona od 1. januara, onda bismo zadržali postojeći nivo zarada, što nam garantuje Zakon o platama. Međutim, sad kad je odložena primena Zakona o platama, nas više ništa ne štiti. Mi ćemo da se vratimo na neki iznos od 31.000 - kaže Jovanovićeva.

Dodaju i da ih nikakva povećanja plata u javnom sektoru nisu “pogodila” već 8 godina, a da su prosečne plate u Katastru sada oko 42.000, ali sa dodacima, kojih, kaže Jovanovićeva, neće biti od Nove godine. To bi pogodilo tri četvrtine radnika Katastra, a smanjenje plate ne bi pogodilo jedino zaposlene sa fakultetskim diplomama.

Jovanovićeva kaže da su gotovo sve katastarske službe na jugu Srbije stupile u štrajk, ali da je on polu-radni, jer ne primaju stranke, ali su na svojim mestima i obrađuju postojeće zahteve.

Sindikalisti i štrajkači naglašavaju da štrajk nema nikakvu političku pozadinu i nikakve veze sa aktuelnim građanskim protestima u Beogradu i apeluju na Vladu da što pre prihvati dogovor.

Stavovi građana koji su “poljubili” zatvorena vrata Katastra, podeljeni su o štrajku. Dok jedni žele da se pridruže štrajkačima, mnogi koji ne mogu da završe svoje administrativne poslove negoduju, raspravljaju se sa radnicima Katastra, uz dobacivanja da “mladi treba da se spasu odlaskom iz ove zemlje”.

Jovanovićeva poziva građane da imaju strpljenja za štrajk.

Apelujemo na građane da stvarno imaju razumevanja - kaže Jovanovićeva.

Sindikalisti traže i da se njihov status izjednači sa poreskim i carinskim službenicima, po zakonu o državnim službenicima.

Dok im se ne ispune zahtevi, vrata Katastra ostaće zatvorena za građane, a koliko će to trajati, nije poznato, jer, kako kažu radnici, rešenje problema ne zavisi od njih.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.