Taksisti prekinuli protest, zadovoljni dogovorom sa ministarstvom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2018, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Taksisti prekinuli protest, zadovoljni dogovorom sa ministarstvom

Ugovorna privredna taksi komora Srbije prekinuće protest, a njeni predstavnici nastaviće učešće u Radnoj grupi za izradu Nacrta izmena i dopuna Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju. To je dogovoreno na današnjem sastanku predstavnika Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ugovorne privredne taksi komore Srbije u Vladi Srbijem, saopštilo je to ministarstvo.

Dogovoreno je da predstavnici ovog udruženja taksi preduzetnika uzmu učešće u Koordinacionom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << telu za praćenje primene propisa i podršku u punoj implementaciji zakona u obavljanju taksi prevoza u drumskom saobraćaju na teritoriji Srbije.

Takođe, dogovoreno je i da izmenama i dopunama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju budu predviđene odredbe kojima će biti onemogućeno i sankcionisano nezakonito organizovanje taksi prevoza putem interneta i drugih aplikacija, kojima se omogućava obavljanje taksi delatnosti od strane firmi koje angažuju lica koja nemaju odobrenje za obavljanje taksi prevoza.

Vukojević: Taksisti zadovoljni dogovorom sa ministarstvom

Savetnik u Ugovornoj privrednoj taksi komori Srbije Boško Vukojević rekao je da su taksi udruženja postigla maksimalno moguć dogovor sa ministarstvom u ovom trenutku i da su taksisti koji su protestovali zadovoljni dogovorom, te da su prekinuli blokadu ulica.

Vukojević, koji je bio na pregovorima sa ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, objasnio je u izjavi Tanjugu da je taksistima pročitano rešenje o dogovoru, kojim su oni zadovoljni.

Ono što je dogovoreno, prenosi Vukojević, jeste da aplikacije kao što je Car Go neće više moći da rade na način na koji su do sada radile.

"Niko im neće braniti da rade sa taksistima koji su zvanični i imaju taksi dozvole, ali način na koji su do sada radili više neće biti moguć", kaže savetnik u taksi komori.

Još jedan važan deo dogovora, ukazuje, jeste da pored toga što su predstavnici taksi udruženja postali formalno članovi radne grupe, implementirani su u koordinaciono telo za praćenje primene propisa i podršku implementaciji zakona u taksi delatnosti.

"To je još jedan korak napred", poručio je Vukojević.

Da će predstavnici Ugovorne privredne taksi komore učesvovati u Koordinacionom telu za praćenje primene propisa i podršku u punoj implementaciji zakona u obavljanju taksi prevoza u drumskom saobraćaju na teritoriji Srbije, saopštilo je i Ministarstvo građevinarstva, saobraća i infrastrukture.

Beograd: Taksisti koji su protestovali napali kolegu

Taksisti koji su danas protestovali u Beogradu su ispred Vlade Srbije napali jednog kolegu koji je tu prolazio, prenosi "Blic".

Policija je brzo reagovala i sprečila fizički obračun taksista.

Do incidenta je došlo tokom protesta taksista okupljenih oko Ugovorne privredne taksi komore Srbije, nešto pre 13 sati.

Na taksistu koji je regularno radio i prolazio kroz Ulicu kneza Miloša, u jednom trenutku su nagrnuli okupljeni i krenuli da mu čupaju krovnu taksi oznaku.

Inače, tokom protesta, ovim delom grada je prošao veliki broj taksista koji su normalno radili i, do ovog slučaja, nije zabeležen nijedan incident.

U centru Beograda je rano jutros počeo štrajk taksista okupljenih oko Ugovorne privredne taksi komore Srbije, koji su blokirali prilaze Trgu Slavija. Saobraćaj je obustavljen u Beogradskoj ulici, ulici kralja Milana, kao i u delu Nemanjine ulice od Resavske, gde se nalazi više vladinih ministarstava.

Ugovorna privredna taksi komora Srbije traži da se zaustavi predlog promena i dopuna Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, da se iskoreni nelegalan prevoz u celoj Srbiji, promeni način reprogram duga i poštuje pravilo "jedan vozač, jedno taksi vozilo".

Sa tim zahtevima se, međutim, ne slaže veliki broj najvećih taksi udruženja, kao što su Sindikat taksi vozača i autoprevoznika "Nezavisnost", Savez taksi udruženja Srbije "Satus", kao i taksi asocijacije Beograda i Novog sada i Niša.

Mihajlović: Nemate pravo da blokirate život građana

Taksisti nemaju pravo da svojim protestima blokiraju život Beograđana, poručila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i istakla da ne postoji nijedan razlog za današnji protest.

"Nije korektno da se zaustave građani, da li ćete da blokirate vladu možda je manji problem, ali vrlo je nekorektno blokirati građane", rekla je Mihajlović novinarima.

Ona je rekla da je u Beogradu registrovano 6.500 taksista i da postoje dogovori sa predviđenim izmenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju sa njih oko 6.000, dok su ostali protiv.

Kako je rekla, ta grupa taksista koja je jutros protestovala do sinoć je bila članica radne grupe.

"Izašli su sinoć iz radne grupe da bi mogli danas da štrajkuju, nisu mi jasni zahtevi. Sve ono što su njihovi zahtevi, to postoji u izmenama i dopunama zakona. Oni smatraju da će biti povećanje broja taksista - neće biti, ne žele Uber - neće biti, ne žele "CarGo" - neće biti. Ne postoji nijedan razlog opravdan ili neopravdan za bilo kakvu vrstu štrajka da blokirate građane ljude koji idu na posao ili vode decu u vrtić".

Mihajlović ističe da je 98 odsto taksista u Beogradu složno i to ministarstvo želi da reši problem iako su taksisti u nadležnosti grada Beograda.

"Možda su u pitanju njihovi lični ili politički zahtevi, zato što su svi zahtevi na radnoj grupi potpuno ispunjeni. Mi možemo da razgovaramo svaki dan i ako treba satima da pričamo, ali nemaju pravo, ni moralno ni neko drugo, da to rade građanima Beograda", poručila je ministarka.

Stojanović: Nema razloga za protest, razgovori se ne vode na ulici

Ne postoje razlozi za protest taksista, rekao je danas pomoćnik ministra saobraćaja Saša Stojanović i poručio da razgovore o problemima taksista ne treba voditi na ulicama glavnog grada.

Stojanović je za Prvu TV ocenio da je licemerno da ovo udruženje koje protestuje, učestvuju mesec dana u Radnoj grupi o izmenama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju dana, a da sada blokiraju saobraćaj, te istakao da sa njima neće razgovarati na ulici.

Ugovorna privredna taksi komora Srbije, kako su naveli u saopštenju, traži da se zaustavi predlog promena i dopuna Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, da se iskoreni nelegalan prevoz u celoj Srbiji, promeni način reprograma duga i poštuje pravilo "jedan vozač, jedno taksi vozilo".

Sa zahtevima ovog udruženja, međutim, ne slaže veliki broj najvećih taksi udruženja, kao što su Sindikat taksi vozača i autoprevoznika "Nezavisnost", Savez taksi udruženja Srbije "Satus", kao i taksi asocijacije Beograda i Novog Sada i Niša.

"Nemaju nijedan razlog za protest. Imamo redovne sastanke radne grupe, bili su na četiri sastanka. Na ulici ne treba da razgovaramo. Licemerno je da učestvuju u radnoj grupi, a da pripremaju štrajk. Poslednji njihov pamflet za generalni štrajk ima političku konotaciju", rekao je Stojanović.

Stojanović je gostujući na Prvoj pokazao i izveštaj sa poslednjeg sastanka održanog 27. aprila, gde su, kako je naveo, taksisti učesnici protesta, izrazili zadovoljstvo, a onda se na sledećem sastanku koji je održan juče nisu pojavili.

"U pitanju je lična promocija i pozicioniranje ovog udruženja na tržištu taksi usluga", ocenio je Stojanović.

Stojanović tvrdi da je jedini razlog za štrajk samopromocija jednog taksi udruženja, navodeći da u Beogradu ima 6.500 taksista, a na ulici ih je samo 250.

Firma "Car:go": Nejasno nam je zašto neko želi da ukine kompaniju

Firma "Car:go tehnologije" osudila je današnji protest taksista koji traže ukidanje njene istoimene platforme i istakla da je zahtev neosnovan jer posluje u skladu sa Zakonom.

"Nejasno nam je zašto neko želi da ukine kompaniju zbog koje se zaposlio veliki broj ljudi u Srbiji i čijom uslugom je zadovoljan veliki broj korisnika", izjavila je Miljana Veselinović, PR firme.

Kompanija nudi usluge svojim korisnicima, koje nisu iste kao klasične usluge taksista, jer nema taksimetar, nema tablu na krovu, uslugu naplaćuje elektronski, nema dispečerski centar, niti pravo korišćenja žute trake.

"Car:go" servis se razlikuje od taksi servisa po tome što je to privatno organizovan, a ne javni prevoz kao taksi usluga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.