Navalni odlučio da obustavi štrajk glađu

Izvor: VOA, 23.Apr.2021, 10:18

Navalni odlučio da obustavi štrajk glađu

Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni, saopštio je da će postepeno okončati štrajk glađu koji je započeo zahtevajući da u zatvoru dobije odgovarajuću zdravstvenu negu. Navalni je nagovestio da je zahvaljujući podršci Zapada kao i unutar same Rusije, dobio veći deo onoga što je zahtevao. Navalni štrajkuje glađu već 24 dana, a objavio je da će prestati nakon što je sindikat zdravstvenih radnika apelovao na njega da odmah prekine štrajk glađu. "Ako nastavi, ugroziće svoje zdravlje i život. Nadamo se da će Aleksej sutra okončati štrajk glađu", rekla je Anastasija Vasiljeva, liderka sindikata i saradnica ruskog opozicionara. Navalni je stupio u štrajk glađu 31. marta jer mu je odbijena medicinska pomoć zbog bolova u leđima i nozi. Ruski opozicionar je preživeo trovanje za koje je optužio Kremlj. Lečio se u bolnici u Berlinu nekoliko meseci, a po povratku u Moskvu je uhapšen i služi dvoipogodišnju zatvorsku kaznu zbog finansijskih malverzacija, za koje tvrdi da su politički nameštene. Zvanična Moskva saopštava da je Navalni dobio svu potrebnu negu i da preteruje kako bi privukao pažnju.  Predsednik Vladimir Putin nikada u javnosti ne pominje Navalnog. Širom zemlje, Rusi protestuju u znak podrške opozicionaru, a samo u sredu je uhapšeno više od 1.900 njegovih pristalica. Vasiljeva je rekla da je Navalni prebačen u civilnu bolnicu, te da su ga pregledali nefrolog, neurolog i neurohirurg. Ona je dovela u pitanje terapiju koja mu je prepisana i pozvala lekare da objave ceo izveštaj o zdravstvenom stanju Navalnog. 

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Navaljni prekinuo ŠTRAJK GLAĐU: "Lekari su mi rekli da bi za kratko vreme mogao da umrem"

Izvor: Blic, 23.Apr.2021

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji izdržava kaznu u ruskom zatvoru, prekinuo je štrajk glađu koji je trajao puna 24 dana.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.