Reforma penzionog sistema zaustavila Francusku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2019, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reforma penzionog sistema zaustavila Francusku

Zbog štrajka sindikata, koji protestuju zbog najavljene izmene penzionog sistema, danas će biti zatvoreni Ajfelov toranj i muzej Orsaj, dok je muzej Luvr saopštio da će kasniti sa otvaranjem kao i da će pojedine prostorije biti zatvorene.

U saopštenju kompanije SETE, koja upravlja Ajfelovim tornjem, navodi se da taj pariški simbol nema dovoljan broj osoblja za otvaranje tornja uz optimalan prihvat posetilaca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prenose agencije.

Zatvoren je i železnički i metro saobraćaj, a na pariskom aerodromu Orli otkazano je 20 odsto letova, prenosi AP.

Mnogi građani koriste električne bicikle i skutere, a vlasti su zabranile proteste na Jelisejskim poljima, oko predsedničke palate i oko katedrale Notrdam.

Policija je proverila više od 3.000 građana koji su došli na protest u Parizu, a 18 osoba je uhapšeno pre samog početka protesta.

Širom Francuske hiljade građana u crvenim prslucima sindikata maršira kroz gradove od Marseja na Mediteranskoj obali do Lila na severu.

Štrajkom sindikati pokušavaju da nateraju predsednika Emanuela Makrona da odustane od planova za reformu penzionog sistema u zemlji.

Građani se protive reformi penzionog sistema koja predviđa univerzalni sistem penzija umesto sadašnjih podela na četiri vrste penzije - u privatnom i javnom sektoru, specijalne i dopunske penzije, prenosi Rojters.

"Javni prevoz će danas biti veoma otežan, kao i sutra, a verovatno i ovog vikenda", izjavio je zamenik ministra saobraćaja Žan-Batist Đebari za radio RTL.

Ovo je jedan od najvećih protesta zaposlenih u javnom sektoru širom zemlje u poslednjih više decenija. Sindikati krajnje levice pozivaju na prekid saobraćajne mreže, zatvaranje škola i ostavljanje smeća da se gomila kako bi primorali predsednika Makrona da povuče plan penzione reforme.

Iz državne železnice SNCF kažu da će saobraćati samo jedan od 10 putničkih i prigradskih brzih vozova.

Železničke kompanije Eurostar i Talis otkazale su najmanje polovinu usluga prevoza na linijama koje povezuju Pariz sa Londonom i Briselom. Vlasti civilnog vazduhoplovstva zatražile su od avio-kompanija da otkažu oko 20 odsto letova zbog poremećaja koji će štrajk izazvati u rasporedu letenja.

Očekuje se da će više od polovine svih nastavnika u osnovnim i srednjim školama izaći na ulice, a da će zaposleni u hitnoj pomoći u celoj državi raditi sa minimumom osoblja. Sindikati zaposlenih u javnom saobraćaju nisu odredili rok za okončanje štrajka. Demonstranti će marširati od glavne železničke stanice Gar di Nor do Trga nacije popodne.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane je izjavio da se očekuje da će više hiljada radikalnih anarhista i okorelih demonstranata iz pokreta "žutih prsluka" napraviti pustoš. On je naredio da se prodavnice duž rute kuda će se kretati učesnici protesta zatvore. Na ulicama će otprilike biti raspoređeno oko 6.000 policajaca, uključujući više desetina pripadnika službi za brzo reagovanje na motorima.

Mediji podsećaju da bi sadašnja situacija mogla da izgleda kao 1995. godine kada su veliki protesti, koji su trajali tri nedelje protiv reforme socijalnog osiguranja i penzija, naveli tadašnjeg premijera Alena Žipea da od toga odustane.

Loran Berže, šef sindikalnog saveza CFDT, kaže da je socijalno okruženje eksplozivnije nego 1995. "U smislu napetosti, socijalne solidarnosti i lomova unutar

društva, sada je mnogo gore", rekao je Berže za Rojters.

Makron je nedavno ponovio da ne odustaje od reforme obećane tokom predizborne predsedničke kampanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pariski simbol zatvoren za turiste: Opet katanac na Ajfelovom tornju?

Izvor: B92, 05.Dec.2019

Zbog štrajka sindikata, koji protestuju zbog najavljene izmene penzionog sistema, danas će biti zatvoreni Ajfelov toranj i muzej Orsej, dok je muzej Luvr saopštio da će kasniti sa otvaranjem kao i da će pojedine prostorije biti zatvorene.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.