Radnicima po 65.000 RSD, za nedelju još 25.000

Izvor: Press, 11.Maj.2017, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnicima po 65.000 RSD, za nedelju još 25.000

Radnici fabrike železničkih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke, koji štrajkuju već 43 dana, uskoro bi trebalo da se vrate u pogone.
Foto:B92.net
Radnici bi trebalo da prekinu štrajk na osnovu dogovora koji je u sredu postignut između bivših vlasnika fabrike i predstavnika Vlade Srbije, piše "Politika".
Radnicima bi već >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << danas trebalo da bude uplaćeno po 65.000 dinara, a dodatnih 25.000 po zaposlenom za nedelju dana, navodi list. 

Razlika do 650.000 ili 700.000, koliko se duguje svakom radniku, trebalo bi da bude isplaćena na 16 mesečnih rata počev od 1. juna. 

Prema saznanjima "Politike", drzava se navodno obavezla da radnicima "Goše" poveze radni staz s tim sto će vlasnici fabrike hipotekom od pet miliona evra garantovati isplatu duga za penziono i socijalno u narednih pet godina, na koliko im je odobren reprogram. 

To je za "Politiku" potvrdio i predsednik Štrajkačkog odbora "Gose" Milan Vujičić. 

"U fabriku je juče kao izaslanik Vladimira Pora, vlasnika slovačke "ŽOS Trnava" došao izvesni Zoran Terzić koji se predstavio kao njihov predstavnik za istocnu Evropu. Kazao nam je da dolazi iz Vlade Srbije gde je postigao ovakav dogovor sa ministrima (Aleksandrom)Vulinom i (Goranom) Kneževićem. Kad nam legne prvih 65 000 dinara i kad vidimo sve papire koji su potpisani u vezi sa ovim dogovorom pocećemo da radimo. U suprotnom nastavljamo strajk", kaže Vujičić. 

"Politika" napominje da je "ŽOS Trnava" više nije vlasnik "Goše", jer su fabriku nedavno prodali kiparskoj kompaniji "Lisnart holding limited" za 4,2 miliona evra. 

Vujičić potvrđuje da Vladimir Por više nije gazda, ali da salje svoje izaslanike na razgovor, što prema njegovom misljenju znači da su novi vlasnici u stvari stari, a da je sve fiktivno prebaceno na kiparsku firmu. Dodaje da je radnicima najbitnije da dobiju zarađeni novac i radni staz. 

Radnici "Goše" štrajkuju od 27. marta, jer im se duguje između 15 i 20 zarada, a radni staž im nije uplaćivan od 2014. godine, dok je firma u blokadi od 2013. godine.

Radnici su nedavno od Vlade Srbije dobili jednokratnu pomoć od 60. 000 dinara. 

Slovačka firma pre prodaje fabrike državi Srbiji dugovala je oko četiri miliona evra na ime poreza i doprinosa, samim radnicima duguje se oko 1,8 miliona evra za zarade, a dobavljačima više od milion evra.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.