Radnici propalih kuršumlijskih firmi od sutra počinju štrajk glađu

Izvor: JužneVesti.com, 06.Jul.2022, 11:30

Radnici propalih kuršumlijskih firmi od sutra počinju štrajk glađu

Nezadovoljni reakcijom države kao i predstavnika lokalne vlasti u Kuršumliji, radnici nekoliko propalih preduzeća kojima se duguju zaostale plate i doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje od 2004. godine do danas i koji i pored pravosnažnih sudskih rešenja ne mogu da naplate potraživanja, odlučili su da od četvrtka započnu štrajk glađu, koji će početi u 12 sati i trajaće do ispunjenja zahteva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<
Štrajk je planiran u skupštinskoj sali zgrade Opštine Kuršumlija, ali ukoliko im policija i lokalna vlast zabrane ulazak u toj prostoriji, onda će sesti ispred zgrade i kako kažu, neće se pomerati dok se ne ispune njihovi zahtev.

Mi smo na ovaj čin primorani jer ne vidimo pomake, a ni želju za rešavanje našeg pitanja. Za nas je novac koji nam se duguje bukvalno stvar preživljavanja i egzistencije. Štrajk glađu nam neće teško pasti jer mi i naše porodice i kod kuće trpimo gladni i jedva sastavljamo kraj sa krajem. Neka se lokalni političari i funkcioneri kada dolaze na posao i vide gladne ljude, zapitaju kako je nama dok oni jedu i piju po kafanama na račun svih građana - kaže jedan od obespravljenih radnika.

Naglašava da su radnici nezadovoljni i da su mnogi na granici da urade sve pa i da se samopovređuju kako bi ukazali javnosti na svoje probleme.U četvrtak radnici najavljuju štrajk do ispunjenja zahteva; Foto: D. Đ.

Već smo imali u nekom ranijem periodu kada su radnici nezadovoljni nepravdom koja im je učinjena odsecali prste, neki su umirali od gladi, a bilo je i slučajeva samoubistava. Mislili smo da je sve to iza nas, da će nas krenuti, slušali lažna obećanja od lokalnih do državnih političara da će biti bolje. I jeste bolje za njih i njihovu imovinu koju su stekli u kratkom periodu, dok se običan narod bori kako da preživi i prehrani porodicu. Iz dana u dan sve je gore i dok se ne pobuni gladan narod, bolje nam biti neće - dodaje učesnik sutrašnjeg protesta.

Naglašava da se radi o siromašnim ljudima od kojih većina sa svojim porodicama živi u neadekvatnim uslovima, te da oni nemaju snage da se suprostavljaju policiji i blokiraju puteve i institucije, ali im pravo na miran štrajk glađu niko ne može oduzeti.

Očekuje da će se okupiti nekoliko stotina radnika, koji su se u više navrata ranije okupljali i pokušavali da skrenu pažnju javnosti na svoje probleme, ali bez uspeha.

Oko 750 radnika propalih firmi u Kuršumliji imaju izvršna sudska rešenja i traže da im država isplati zaostala dugovanja od 2004. godine do danas, koja iznose oko 250 miliona dinara.

Radi se o bivšim radnicima propalih kuršumlijskih fabrika "ŠIK Kopaonik", Konfekcija "7. juli", Zadruga "Budućnost" i "Metalac" koji imaju izvršna sudska rešenja na osnovu kojih traže da im se isplati novac.

Više puta su najavljivali blokade puteva i državnih institucija, ali su nakon sastanka i obećanja predstavnika lokalne vlasti i Vlade Srbije da će im rešiti problem, odustajali.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.