Štrajk se nastavlja u Goši, obećani novac nije uplaćen

Izvor: N1 televizija, 01.Sep.2017, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk se nastavlja u Goši, obećani novac nije uplaćen

Predsednik Štrajkačkog odbora fabrike šinskih vozila "Goša" Milan Vujičić rekao je FoNetu da će radnici, pošto im do danas nije uplaćen obećani novac, nastaviti štrajk.

Štrajkački odbor saopštio je ranije da je na današnjem zboru radnika podržana odluka da fabrika u ponedeljak počne da radi, pod uslovom da im se isplati 30.000 dinara po radniku u toku dana.

Dogovor je bio da nam do danas isplate po 30.000 dinara, a naredne sedmice još toliko. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Mešutim, danas čujemo da nema ništa od obećanog novca pa se štrajk nastavlja, rekao je Vujičić.

Taj novac, kako je ranije dogovoreno, treba da im uplati Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Srbije, na osnovu ugovorenog posla "Goše" o prodaji postolja i vagona iranskim železnicama.

Mi smo danas zvali sve nadležne da pitamo zašto novac nije uplaćen, ali niko ništa ne odgovara konkretno. Svi prebacuju loptu jedni na druge zbog čega nastavljamo štrajk, rekao je Vukičić.

Radnici "Goše" stupili su u štrajk 28. marta tražeći isplatu zaostalih zarada, koje po radniku iznose preko 600.000 dinara, povezivanje radnog staža i overu zdravstvenih knjižica.

Ta potraživanja datiraju iz vremena kada je vlasnik "Goše" bila slovačka firma ŽOS Trnava koja je fabriku u Smederevskoj Palanci prodala kiparskoj firmi "Linsnart" u aprilu ove godine.

Generalni direktor Goše Milutin Šćepanović rekao je ranije danas da pokušava da obezbedi novac za isplatu radnicima po 30.000 dinara na ime zaostalih zarada.

On je za Betu rekao da je "predao neophodnu dokumentaciju i da radi u nekoliko pravaca" da bi obezbedio novac za prvu isplatu po zahtevu radnika.

"Kada bi radnici dozvolili da se prodaju dva završena vagona Železnicama Srbije obezbedio bi se novac za prvu isplatu po 30.000 dinara jer za to je neophodno oko 10 miliona dinara, a za vagone treba da dobijemo 11,4 miliona dinara", rekao je Šćepanović.

Na pitanje zašto se ne pomogne radnicima koji nisu primili tridesetak plata time što bi prvo bili plaćeni vagoni, Šćepanović je rekao da to treba pitati državu.

Odgovarajući na pitanje zašto vlasnik Goše ni jednom nije došao u fabriku iako štrajk traje od marta, Šćepanović je odgovrio pitanjem: "Kada ste videli Anjelija u Fijatovoj fabrici?".

Taj novac, kako je ranije dogovoreno, treba da im uplati Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza Srbije, na osnovu ugovorenog posla Goše o prodaji postolja i vagona iranskim železnicama.

Štrajk zaposlenih u Goši počeo je krajem marta jer potražuju više od 20 plata.

Dug je nastao u vreme dok je vlasnik Goše bila slovačka firma ŽOS Trnava koja je fabriku u aprilu prodala kiparskoj firmi Linsnart.

Goša državi duguje više od 500 miliona dinara, a Vlada Srbije je radnicima fabrike uplatila pomoć od po 60.000 dinara i obezbedila novac za u doprinose za njihovo zdravstveno osiguranje do kraja septembra.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.