Prosvetnim radnicima u novembru jednokratna pomoć

Izvor: Prva.rs, 28.Okt.2015, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetnim radnicima u novembru jednokratna pomoć

Pomoć bi trebalo da bude isplaćena između 20. i 30. novembra, a sindikati traže iznos do jedne plate, rečeno je na konferenciji čelnika četiri reprezentativna sindikata obrazovanja i navedeno da je to dogovoreno juče i danas, tokom razgovora sa predstavnicima vlade Srbije.
Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je da je u današnjem štrajku upozorenja, u prepodnevnoj smeni učestvovalo 1.017 >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << škola, članica ta četiri sindikata, od 1.800 matičnih škola u Srbiji.
On je rekao da je za prosvetne radnike jako važna jednokratna pomoć, jer su izgubili 30.000 do 60.000 dinara na godišnjem nivou, zbog smanjenja plata u okviru vladinih mera štednje.
Pavlović očekuje eventualno povećanje plata za prosvetare u narednoj godini, ali ni to, kako kaže, neće biti dovoljno, pošto se najavljuje rast plata za, kako je rekao, oko tri odsto.
Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković, govoreći o Zakonu o platnim razredima, rekla je da u tom tekstu, koji je na javnoj raspravi, nema onoga što su predlagali sindikati.
"Ne želimo da nas država istakne kao najvažnije, ali smatramo da je došlo vreme za malo pravde za prosvetne radnike", rekla je Janković.
Ona je navela da postoje određene grupe zaposlenih u javnoj upravi koje nisu obuhvaćene zakonom, kao što su javna preduzeća, državne agencije, funkcioneri.
Sibdikalci su ukazali na raširenu korupciju u obrazovanju i to među direktorima škola, koji "čuvaju mesta" i ne žele da zaposle ljude sa liste tehnoloških viškova.
"Korupcija je pojela obrazovanje", rekao Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola i istakao da su sindikati tražili smenu najmanje 12 direktora zbog kršenja zakona, a da je takvih oko 200 u Srbiji. 
Samo jedan direktor, kako je rečeno, za godinu dana uzeo je 15 miliona dinara. 
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.