Prosvetarima prete smanjenjem plata zbog štrajka

Izvor: juGmedia, 02.Okt.2018, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetarima prete smanjenjem plata zbog štrajka

Iz školskih ustanova širom Srbije, pa i iz Školske uprave Leskovac, zadužene za Jablanički i Pčinjski okrug, na adrese škola stigli su nepotpisani dopisi u kojima se traži svakodnevno izveštavanje o štrajku, ali i napominje da štrajkači imaju pravo na zaradu srazmerno provedenom vremenu na poslu, što direktno podrazumeva smanjenje plate štrajkačima >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << .

U dopisu, objavljenom na sajtu Sindikata obrazovanja za Jabalanički okrug sa sedištem u Leskovcu,  se poziva na Zakon o štrajku, odnosno, na član 14.

Aleksandar Ničić iz tog sindikata kaže da je reč o zastrašivanju i pritisku na štrajkače i nezakonitom aktu.

Zanimljivo je da su ta pisma stigla bez pečata i potpisa“, kaže Nićić za Jugmediu.

Inače, u ovom sindikatu smatraju da je reč još jednom u nizu pritisaka „koje resorno ministarstvo i načelnici školskih uprava , zajedno sa direktorima ustanova, vrši pritisak na zaposlene koji su u štrajku sa zakonom“.

U saopštenju ovog sidikata pozivaju se na isti zakon, odnosno, na član 15. gde piše da “poslodavac ne sme da spreči zaposlenog da učestvuje u štrajku niti da upotrevljava mere prinude radi okončanaja štrajka, kao i da po osnovu neučestvovanja u štrajku predvidi povoljniju zaradu ili druge povoljnije uslove rada za zaposlene koji ne učestvuju u štrajku“.

Dodaje se da „umanjenje zarade na osnovu učestvovanja u štrajku po zakonu može naložiti samo Ministarstvo prosvete, ali pod uslovom da su prethodno sa sindikatima vodili pregovore i da su ponudili sporazum ili drugi dokument koji sindikati nisu prihvatili“.

Inače, prosvetni radnici su skratili časove na 30 minuta nezadovoljni platnim razredima, budući da smatraju da su diskriminisani u odnosu na druge profesije sa završenim fakultetima, te da im je, skoro, onemogućeno napredovanje u službi.

Za razliku od visokoškolaca u zdravstvu, ustanovama socijalne zaštite i ustanovama kulture, koji su svrstani u 9. razredu, prosvetari su se našli u osmom platnom razredu, što znači daleko manje zarade od kolega sa istim godinama školovanja. Takođe, napredovanje u služi, odnosno prelazak u deveti platni razred je, tvrde, teško ostvariti i zavisi iskljkučivo od dobre volje direktora, kojima je plata povećana za 56 posto, pa će sada direktori škola za svoj rad primati oko 100.000 dinara.

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.