Pritvorenici izazvali požar u spuškom zatvoru, premešteni u Bijelo polje

Izvor: RTS, 23.Okt.2018, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pritvorenici izazvali požar u spuškom zatvoru, premešteni u Bijelo polje

U spuškom zatvoru kod Podgorice sinoć je zapaljen inventar, ali je brzom reakcijom službenika vatra brzo ugašena. Nekoliko pritvorenika u štrajku glađu za koje se sumnja da su izazvali taj incident, premešteno u bijelopoljski zatvor.
Kako je saopšteno iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Crne Gore (ZIKS), prethodni požar pritvorenici su podmetnuli u ventilacionom otvoru jedne od soba.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Nekoliko pritvorenika u štraju glađu, za koje se sumnja da su vinovnici tih incidenata, sinoć je premešteno u bijelopoljski zatvor, a broj štrajkača se smanjio, prenela je Radio-televizija Crne Gore.
Pritvorenici koji su smešteni u organizacionoj jedinici zatvora u Spužu stupili su u štrajk zbog nezadovoljstva uslovima zdravstvene zaštite, ostvarivanjem prava na šetnju i smeštajem pritvorenika Vladimira Ulame, saopštio je ranije iz ZIKS-a.
Pritvorenici su kao razlog za početak štrajka naveli su loše uslove u istražnom zatvoru, a najavili su da će tražiti hitan sastanak sa načelnikom ZIKS-a Darkom Vukčevićem.
Traže da se vrati stari način korišćenja takozvanih šetnji u trajanju od po sat vremena, a ne, kako je trenutno, po 30 minuta. Zahtevaju i da im doktor bude dostupan bar jednom nedeljno, a psihijatar svakodnevno, što sada, kako tvrde, nije slučaj.
Međutim iz ZIKS-a tvrde da je zdravstvena zaštita pritvorenim licima u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija dostupna 24 sata dnevno.
"Kad zdravstvena služba u Zavodu nije u mogućnosti da pruži adekvatnu zdravstvenu zaštitu pritvorenim licima ona se ostvaruje u okviru javnog zdravstvenog sistema i to Kliničkom centru odnosno specijalnim bolnicima o čemu se obaveštava predsednik suda koji vrši nadzor nad pritvorenim licem", piše u saopštenju ZIKS-a.
Što se tiče smeštaja pritvorenika Vladimira Ulame, u ZIKS-u tvrde da se, shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku i Pravilnika o bližem načinu izvršavanja pritvora, sva pritvorena lica u Istražnom zatvoru smeštaju u jednokrevetne i višekrevetne prostorije, pa i Ulama, koji je pod tim uslovima i smešten u višekrevetnu prostoriju sa još jednom osobom.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U podgoričkom zatvoru zatvorenici prekinuli štrajk glađu

Izvor: Blic, 23.Okt.2018

Deo pritvorenika u istražnom zatvoru Podgorica prekinuli su danas popodne štrajk glađu, koji su počeli prethodnog dana jer su, kako navode, nezadovoljni uslovima u kojima borave, saopšteno je iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) u Spužu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.