Pregovori u ćorsokaku: Štrajkuje 3.000 radnika železnice

Izvor: B92, 19.Nov.2019, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori u ćorsokaku: Štrajkuje 3.000 radnika železnice

Toronto -- Oko 3.000 radnika Kanadske državne železnice, najvećeg železničkog operatera u zemlji, stupilo je danas u štrajk.

Železničari su obustavili rad zbog neuspeha pregovora s menadžmentom o novom kolektivnom ugovoru, saopštio je sindikat "Timsters Kanada".

"Kondukteri, vozači i radnici na održavanju vozova i pruga Kanadske nacionalne železnice sada su zvanično u štrajku", objavio je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sindikat na Tviteru, prenosi agencija Rojters.

Kanada, jedan od najvećih svetskih izvoznika poljoprivrednih proizvoda, oslanja se na svoje dve glavne železničke kompanije za prevoz uljane repice (kanola) i pšenice na veliku daljinu - od farmi na zapadu zemlje do luka.

Prevoznici sirove nafte iz Alberte takođe sve više koriste vozove za isporuke američkim rafinerijama kao alternativu prebukiranim naftovodima.

Sindikat je u subotu obavestio kompaniju o stupanju u 72-časovni štrajk nakon što su pregovori zapali u ćorsokak.

Ovo je prvi štrajk u Kanadskoj državnoj železnici u poslednjih 10 godina. Portparol "Timsters" sindikata Kristofer Monet izjavio je u ponedeljak da je štrajk usledio jer su radnici u pregovorima "naišli na zid" kada se radi o pitanjima vezanim za zdravlje i bezbednost. Prethodni kolektivni ugovor je istekao 23. jula.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.