Počeo generalni štrajk nastavnika u Hrvatskoj

Izvor: B92, 20.Nov.2019, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo generalni štrajk nastavnika u Hrvatskoj

Zagreb -- U danu kada u Hrvatskoj počinje Izborni kongres Evropske narodne partije (EPP) počeće i prvi dan generalnog štrajka u svim osnovnim i srednjim školama.

Međutim, planirane akcije štrajka ispred zagrebačke Arene su zabranjene.

Za sutra je najavljen manji štrajk prosveta ispred zgrade vlade, a veće okupljanje planirano je za 25. decembar na Trgu bana Jelačića.

Prema najavama sindikalci su potpuno zaoštrili stav prema vladi, a obustavu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rada zbog niskih zarada najavili su i zaposleni u policiji, a ako se oko toga sloče, oni će štrajk otpočeti od 1. januara naredne godine, kada Hrvatska preuzme predsedavanje Savetom EU.

U medjuvremenu štrajk prosvetara koji traje već mesec dana podržalo je tridesetak organizacija civilnog društva porukom da su "obrazovni radnici nosioci promena".

Prosvetari traže povećanje koeficijenta složenosti posla za nešto više od šet odsto, iako je premijer Andrej Plenković ranje najavio povećanje zarada u narednoj godini za isti iznos.

Oni se sa tim predlogom, medjutim, ne slažu i traže prvo korekciju koeficijenata.

Branimir Mihalinec, predsednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama izjavio je da je danas prvi dan štrajka pod velikim vladinim pritiskom da neće im neće biti plaćeni neradni dani.

"Niko više neće dozvoliti da bude gažen, niko više neće biti ponizan. Nema više cirkularnog štrajka, ovako će biti svaki dan do ispunjenja našeg zahteva", poručio je Mihalinec, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Mihalinec je rekao da su pripremali i akcije koje su se trebale održati ispred Arene, ali su im one zabranjene.

Sindikati će u četvrtak održati manji protest ispred zgrade vlade, dok he veći najavljen za ponedjeljak u podne na Trgu bana Jelačića.

Iako se akcije zaoštravaju, Mihalinec je ipak potvrdio da su sindikati spremni da nastave pregovore s vladom, ali nije bio do kraja odredjen odgovarajući na pitanje hoće li istrajati na svom glavnom zahtevu - da se svim zaposlenima u obrazovanju obezbedi rast koeficijenata za 6,11 posto.

"Nećemo o tome putem medija. To je naš početni zahtev, o ostalome ćemo u pregovorima s vladom", rekao je i dodao da to nije borba samo za 6,11 posto, nego za dostojanstvo zaposlenih u obrazovanju.

Rekao je i da sindikati žele da pregovaraju isključivo s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom finansija Marićem.

Ministarka obrazovanja Blaženka Divjak je naglasila da je dijalog izmedju premijera Andreja Plenkovića i predstavnika sindikata imperativ i da nije dobro da svako ostane ukopan na svojim pozicijama.

Za danas je najavila novi sastanak sa predstavnicima školskih sindikata.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.