Održan štrajk upozorenja u Narodnom pozorištu, Vukosavljević sa glumcima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2018, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan štrajk upozorenja u Narodnom pozorištu, Vukosavljević sa glumcima

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević pridružio se večeras glumcima Narodnog pozorišta, koji su stupili u štrajk sa zahtevom za smenom upravnika te ustanove kulture Dejana Savića, i rekao da Ministarstvo koje vodi i premijerka pažljivo prate situaciju, ali ne prejudiciraju kako će se ona rešiti.

Interes Ministarstva kulture i informisanja je da ova ustanova kulture stabilno preživi krizu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u kojoj se nalazi, rekao je Vukosavljević.

Značaj Narodnog pozorišta je toliki i takav da ne možemo preko kolena da preduzimamo poteze koje se tiču jedne od najvažnije ustanove kulture u Srbiji, rekao je Vukosavljević, koji je napomenuo da je došao da vidi kako će se ponašati akteri, jer je "čuo glasove" da će doći do nekih nesporazuma.

Ministarstvo kulture i informisanja sa velikom pažnjom prati situaciju i sa premijerkom Anom Brnabić pravi plan za vrlo brze poteze, rekao je on i predočio da ne prejudicira odluku.

Interes Narodnog pozorišta je važniji od svakog partikularnog, personalnog i svih drugih interesa, kazao je Vukosavljević, uz napomenu da je period od nekoliko nedelja za naše shvatanje prekratak da bi se napravili radikalni potezi.

Moramo, istakao je Vukosavljević, vrlo pažljivo da uspostavimo paradigmu kako ćemo se ponašati prema ustanovama od nacionalnog značaja, poput Narodnog pozorišta, Narodnog muzeja, Narodne biblioteke, uvažavajući pritom interese, logiku i specifične okolnosti.

On je kazao da premijerka, on lično i Ministarstvo kulture i informisanja posvećuju veliku pažnju ovom pitanju i da neće večno odlagati poteze.

Obavestićemo vas o rezultatima, poručio je Vukosavljević.

Predsednica sindikata Singlus Narodnog pozorišta Ivana Nenadović rekla je novinarima da se čekaju koraci Ministarstva kulture i Vlade Srbije, onako kako je premijerka najavila.

Sada je na potezu Ministarstvo koje može da razreši Upravni odbor i da predloži Vladi Srbije smenu upravnika, rekla je ona.

Nenadić je istakla da publika vrlo dobro razume o čemu glumci i ansambl govore kada traže smenu upravnika i da neće zameriti večerašnji štrajk upozorenja u trajanju od 60 minuta i kašnjenje predstave.

Upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić smenio je pre manje od mesec dana direktora Drame Željka Hubač, posle čega su glumci zatražili njegovu ostavku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Štrajk upozorenja večeras u Narodnom pozorištu

Izvor: Danas, 08.Nov.2018

Štrajk upozorenja u Narodnom pozorištu zakazan je večeras u 19,45 i trajaće 60 minuta, a Sindikat je o tom protestu obavestio Vladu, Ministarstvo kulture, Upravni odbori i upravnika Dejana Savića, od koga se očekuje ostavka. Članak Štrajk upozorenja večeras u Narodnom pozorištu se pojavljuje...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.