NDNV: Televizija Kanal 9 samo jedan od primera gušenja lokalnih medija

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Avg.2019, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NDNV: Televizija Kanal 9 samo jedan od primera gušenja lokalnih medija

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je državne organe i institucije da postignuti dogovor sa direktorkom novosadske televizije Kanal 9 Majom Pavlović "konačno sprovedu u delo" a nju da odustane od štrajka glađu, u koji je danas opet stupila, "da ne bi ugrozila sopstveno zdravlje".

NDNV je u saopštenju ocenio da je položaj televizije Kanal 9 "samo jedan u nizu primera alarmantno lošeg položaja lokalnih medija u Srbiji koji se zbog nejednakih ekonomskih uslova, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nepostojanja slobodnog tržišta, nesprovođenja zakona i političkih pritisaka nalaze na rubu opstanka".

"Lokalni mediji imaju veoma važnu ulogu u informisanju građana i kreiranju pluralizma mišljenja i njihovo gušenje vodi dodatnom urušavanju medijske scene i osnovne uloge medija kao korektiva vlasti u demokratskom društvu", ocenjuje se u saopštenju.

Maja Pavlović je ranije danas ponovo stupila u štrajk glađu nakon što državni i pravosudni organi nisu reagovali na njen apel da se okončaju višegodišnji sudski sporovi, kao i da se nađe rešenje za opstanak te lokalne televizije.

Ona je i pre tri meseca štrajkovala glađu, a protest je prekinula nakon što ju je primila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Direktorka Kanala 9 je navela da je jedan od razloga zbog kojeg se odlučila na novi štrajk glađu taj što televizija na čijem je čelu ne može da dobije odluke suda u postupcima od kojih neki traju već pet godina.

Istovremeno, ona traži i da razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, navodeći da je za taj sastanak dobila obećanje u kabinetu predsednice Vlade Srbije.

Maja Pavlović traži i da se donesu sudske odluke koje bi utvrdile da li su takse koje se naplaćuju u skladu sa zakonom i, ako nisu, koliko treba da iznose u skladu sa propisima.

Pre nego što je otpočela štrajk glađu, direktorku Kanala 9 jedino je kontaktirala Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) sa kojom je dogovorila da u narednih 30 dana održe sastanak u vezi sa njenim zahtevima prema toj organizaciji.

Jedan od njenih zahteva odnosi se i na dodelu novca na konkursima za medije, na kojima je, kako je ocenila, njen medij "šikaniran".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.