Morales: Proces državnog udara je u toku

Izvor: B92, 23.Okt.2019, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Morales: Proces državnog udara je u toku

Predsednik Bolivije Evo Morales osudio je generalni štrajk pokrenut u Boliviji na zahtev opozicije poredeći ga sa "državnim udarom".

"Proces državnog udara je u toku... desnica se pripremila, uz međunarodnu podršku, na državni udar", rekao je Morales novinarima, posle početka pokreta protesta na inicijativu organizacija civilnog društva bliskim opoziciji.

Morales je rekao da su do sada vlasti podnosile proteste da bi se izbeglo nasilje, da nisu ulazili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u sukobe i da neče ulaziti sukobe.

"Ali želim da pozvem bolivijski narod da se mobiliše na miran način u okviru Ustava, da brani demokratiju", rekao je Morales.

On je rekao da se državni udar manifestuje time što se ne dozvoljava brojanje glasova, pale se državne zgrade, kao što su lokalni izborni štabovi i preti se prostorijama vladajuće partije u ruralnim delovima.

"Skoro sam potpuno siguran da ćemo sa glasovima iz ruralnih zona pobediti u prvom krugu", predsedničkih izbora, rekao je on.

Posle prvih delimičnih rezultata u nedelju uveče, gde se naziralo da će biti drugog kruga između Eva Moralesa i Karlosa Mese, u novim rezultatima koje je u ponedeljak saopštila državna izborna komisija takoreći je bila objavljena pobeda odlazećeg šefa države u prvom krugu, što je izazvalo sumnju u prevaru među opozicijom i međunarodnim posmatračima.

Usledili su protesti njegovih protivnika i neredi.

Moralesovi protivnici su optužili zvaničnike da pokušavaju da pomognu šefu države da izbegne drugi krug u kom bi mogao izgubiti od ujedinjene opozicije, a američki Stejt department je optužio bolivijske vlasti za pokušaj krađe izbora. Posmatračka misija Organizacije američkih država je izrazila zabrinutost zbog procesa brojanja glasova.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bolivijski predsednik poredi generalni štrajk sa državnim udarom

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2019

Predsednik Bolivije Evo Morales osudio je generalni štrajk pokrenut danas u Boliviji na zahtev opozicije poredeći ga sa "državnim udarom" u prvoj javnoj izjavi od održavanje izbora..."Proces državnog udara je u toku.. desnica se pripremila, uz međunarodnu podršku, na državni udar", rekao je Morales...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.