Ljajić: Uskoro zakoni o štrajku i platama u javnom sektoru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2010, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Uskoro zakoni o štrajku i platama u javnom sektoru

BEOGRAD - Vlada Srbije će u prvoj polovini ove godine usvojiti tri zakona kojima će biti regulisana oblast štrajkova, protesta i plata u javnom sektoru, najavio je danas ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić.

"Zakonom o štrajku će se regulisati i razdvojiti šta je protest, a šta štrajk. Zakonom o platama u javnom sektoru urediće se ta oblast - uvode se platni razredi i grupe - za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << isti posao postojaće fiksni deo i deo koji zavisi od rezultata rada, odgovornosti, znanja i doprinosa", rekao je Ljajić agenciji Beta.

On je najavio i da će se sa socijalnim partnerima tražiti konsenzus o izmenama i dopunama Zakona o radu.

"Predložićemo nešto što se tiče uvođenja fleksibilnih oblika rada da bi se smanjio rad na crno, neke izmene vezane su za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata, za zaštitu materinstva, a postoje i izmene koje su se pokazale neophodne kroz primenu aktuelnog zakona", rekao je ministar rada.

Sa ta tri zakona, ocenio je Ljajić, pružiće se odgovor na neka od pitanja koja su auktuelizovana tokom poslednjih protesta i štrajkova.

Na pitanje da li će Vlada popuštati pred zahtevima sindikata, posebno javnih preduzeća za povećanje plata i isplate raznih naknada i dodataka, Ljajić je kazao da Vlada neće ignorisati proteste ali da razgovori o rešavanju problema ne znače da će popuštati pritiscima.

"Najgore što može da se dogodi je da se otvori Pandorina kutija, da budemo zatrpani zahtevima za povećanje plata, posebno u javnom sektoru, što bi moglo da naruši ekonomsku politiku vlade i da se ceo sistem uruši kao kula od karata", rekao je Ljajić.

Potreban je, prema njegovoj oceni, jedinstven odgovor - ako rast bruto društvenog proizvoda bude veći od projektovanog, može se razmišljati o povećanju plata. Svako pojedinačno povećanje bi nas dovelo da potpunog pada kredibiliteta ekonomske politike, narušavanja dogovora sa MMF-om i to vlada ne bi smela da dozvoli.

Upitan o razgovoru sa sindikatom EPS-a i tumačenjima da li je reč o povećanju plate ili isplati naknade od još neostvarene dobiti, Ljajić je kazao da u tom dogovoru nije učestvovao i da ne može da ga interpretira.

Povodom predstojeće sednice Socijalno-ekonomskog saveta i pregovora o minimalnoj ceni rada, ministar rada je rekao da postoje tri suprotna gledišta.

Vlada je ograničena makroekonomskom politikom i memorandumom za 2010. godinu, moramo da čujemo stav poslodavaca a znamo da sindikat tražiti povećanje. Odluka se donosi konsenzusom, a ako ga nema, Vlada, na predlog resornog ministarstva, utvrđuje minimalnu cenu rada, naveo je ministar.

Na pitanje može li se desiti da minimalna cena rada ostane nepromenjena, odgovorio je da ne želi da prejudicira, ali je dodao da je i to jedna od opcija.

"Jedna od opcija jeste i ta, ali ta opcija ne zavisi od moje ili bilo čije dobre volje već od trenutnih ekonomskih i finansijskih mogućnosti. Odluka mora biti ekonomski održiva", rekao je Ljajić.

Nema para za veće plate u javnim preduzećima

On je dodao je da presedani o povećanju zarada mogu da ugroze celokupnu ekonomsku politiku vlade za ovu godinu i da bi to dovelo do otvaranja "pandorine kutije" sa mnoštvo takvih zahteva.

Povodom zahteva sindikata javnih preduzeća za isplatu regresa, toplog obroka i povećanje zarada, Ljajić je rekao da će biti održana posebna sednica Socijalno-ekonomskog saveta Srbije (SES), na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti ekonomska situacija u zemlji, u okviru koje će se razgovarati o tim zahtevima.

Moraju se utvrditi jasna pravila igre koja će da važe ili za sve ili ni za koga, rekao je, u intervjuu današnjem "Blicu" ministar Ljajić, koji je i Socijalno-ekonomskog saveta.

"U petak, 22. januara, na stručnom nivou počinju razgovori o minimalnoj ceni rada između Vlade, poslodavaca i sindikata. Potom, u utorak, 26. januara, održavamo kolegijum SES, u kojem učestvuju ispred reprezentativnih sindikata Branislav Čanak i Ljubisav Orbović, ispred Unije poslodavaca Nebojša Atanacković i ja. Sednica SES biće 29. januara i do tada ćemo utvrditi minimalnu cenu rada", kazao je Ljajić.

On je kazao da će u radu sednice SES-a učestvovati i premijer Mirko Cvetković, ministarka finansija Diana Dragutinović i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić", dodajući da "nikuda ne vodi rešavanje pojedinačnih zahteva".

"U okviru ovog vladinog tela paralelno će teći debata o zahtevima sindikata javnih preduzeća za isplatu regresa, toplog obroka, dobiti za 2009. godinu i povećanje zarada", rekao je Ljajić.

Istakavši da ne može da prejudicira za koliko će biti povećana minimalna cena rada, on je rekao da će se videti "šta kažu poslodavci i koliko ekonomski možemo da izdržim".


Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.