Koliko će škola u Vojvodini otpočeti školsku godinu štrajkom?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2017, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko će škola u Vojvodini otpočeti školsku godinu štrajkom?

Nova školska 2017/2018. godina za oko 232 hiljade dece i đaka na teritoriji Vojvodine, počinje sutra, 1. septembra, u 44 predškolske ustanove, 383 osnovne škole i 131 srednjoj školi, ali već u ponedeljak, Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine, pri prosvetnom sindikatu Srbije, sa još tri reprezentativna sindikata, u skoro 90 odsto vojvođanskih škola održaće štrajk upozorenja.

Umesto da održe nastavu, prosvetni radnici u većini novosadskih škola, u ponedeljak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će razgovarati o neobaveznim temama. Razlog za to je štrajk upozorenja, kojim žele da ukažu, između ostalog, na loš položaj prosvetnih radnika. Štrajka će biti i u novosadskoj OŠ "Dušan Radović".

Umesto o upoznavanju učenika sa nastavnim planom i programom – sindikalni sastanci o novom zakonu o zaposlenima u javnim službama. Za Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine on je diskriminišući.

Da štrajk nije dobro sredstvo za ostvarivanje prava zaposelnih u prosveti, ističe pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš.

"Nadam se da će se u međuvremenu postići dogovor i da će se odustati od štrajka, odnosno od skraćenja časova, koje nije dobro za učenike, jer tako manje nauče, a kasnije je teško nadoknaditi propušteno skraćenjem časova", podvukao je pokrajinski sekretar za obrazovanje.

Da će se rešenje za poboljšanje materijalnog položaja prosvetnih radnika naći uskoro, istakao je i minister prosvete Mladen Šarčević. On je dodao da uvođenje platnih razreda, odnosno Zakon o zaposlenima u javnoj službi može da utiče na regulisanje te oblasti.

Ministar je podsetio na to da su obezbeđene otpremnine za 1.200 radnika, da je oko 900 ljudi starije od 65 godina, da skoro 370-oro prima plate, a neće da prihvati drugi posao, te da će problem tehnoloških viškova biti na taj način rešen.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.