I fakulteti se pridružili štrajku prosvetara u Hrvatskoj

Izvor: RTS, 24.Okt.2019, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I fakulteti se pridružili štrajku prosvetara u Hrvatskoj

Univerziteti, fakulteti, visoke škole i infrastrukturne ustanove pridružile su se štrajku prosvetara u Hrvatskoj.
Nakon što su u ponedeljak štrajkovale osnovne i srednje škole, u četvrtak u osam sati počeo je jednodnevni štrajk visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj.

Sekretar Nezavisnog sindikata znanosti i visokog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obrazovanja Vilim Ribić je naglasio da se štrajkuje isključivo zbog tri kategorije zaposlenih u sistemu visokog obrazovanja – nenastavnog osoblja, kojeg je oko 40 odsto na Sveučilištu, predavača, kojih ima do 800, i umetničkih saradnika, kojih je oko 20 na Sveučilištu.
Ribić je pozvao i nastavno-naučno osoblje, asistente i saradničko osoblje na Sveučilištu na štrajk solidarnosti s kolegama i prosvetarima.
Izrazio je uverenje da će odziv na štrajk biti dobar iako se, za razliku od prosvete gde je većina ljudi na istom koeficijentu, ne radi o homogenoj radnoj snazi, već postoji raspon od čistačice do redovnog profesora. 
"To je lepeza gdje se plaće razlikuju do jedan prema pet ili jedan prema šest", istakao je Ribić.
Najavio je da bi sledeći štrajk, u zavisnosti od razvoja događaja, trebalo da se održi naredne srede, a plan je da se štrajkuje jednom nedeljno.
Sindikat traži povećanje koeficijenata za nenastavno osoblje za 6,11 odsto, kao i izravnanje koeficijenata predavača s koeficijentima asistenata. Za to je potrebno 40 miliona kuna godišnje, navodi Ribić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.