Izvor: RTS, 31.Jan.2023, 14:20

Francuzi u štrajku zbog penzione reforme – haos u saobraćaju, škole ne rade

Francuzi su drugi put organizovali štrajk širom zemlje zbog plana vlade da se u penziju ide sa 64, umesto 62 godine. Na jugozapadu Francuske, u gradu Bajonu, održan i marš protiv penzione reforme. Reforma je od vitalnog značaja da bi se osigurala održivost penzionog sistema, poručio je predsednik Emanuel Makron.
Štrajk u Francuskoj poremetio je proizvodnju električne energije, ali i javni prevoz i nastavu u školama.

Saobraćala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je samo trećina brzih Te-Že-Ve vozova, kao i svega nekoliko lokalnih i regionalnih vozova. Pariski metro je takođe bio ozbiljno poremećen, a putnici su se na stajalištima gurali kako bi uspeli da uđu u neki od svega par vozova.
Ipak, čini se da Parižanima više smeta penziona reforma nego štrajk. Pedesetdevetogodišnja pravnica Katrin rekla je da joj uopšte ne smeta da čeka voz – ili čekaš, ili pešačiš.
"Podržavam ih (štrajkače). Uskoro ću imati 60 godina, tako da zaista nisam zadovoljna što moram (da radim) još dve godine", rekla je ona.
Oni kojima smeta štrajk ističu da nema smisla protestovati na taj način jer će zakon ionako biti usvojen.
Polovina nastavnika osnovnih škola je u štrajku, kao i osoblje rafinerija nafte i radio-stanica, koje su puštale muziku umesto informativnih emisija.
Učenici su blokirali srednju školu Turgo u centru Pariza, držeći plakat sa natpisom "Podrška radnicima" i "Mladi su ljuti".
Sindikati, koji su organizovali mitinge širom Francuske tokom dana, žele da izvrše pritisak na vladu i verovatno će najaviti još protesta za naredne nedelje.
"Kada postoji tako masovno protivljenje, bilo bi opasno po vladu da ne sluša", rekla je Milen Žako, generalni sekretar ogranka državnih službenika sindikata CFDT.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je većina Francuza ljuta zbog porasta troškova života zbog inflacije i oni se suprotstavljaju penzionoj reformi. Predsednik Emanuel Makron, ipak, namerava da se odupre otporu.
Reforma je od vitalnog značaja da bi se osigurala održivost penzionog sistema, poručio je Makron u ponedeljak.
Vladini planovi predviđaju povećanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine. Ta mera bi donele dodatnih 17,7 milijardi evra u godišnjim penzijskim doprinosima.
Sindikati tvrde da postoje i drugi načini za povećanje prihoda, kao npr. oporezivanje superbogatih ili zahtevi od poslodavaca ili dobrostojećih penzionera da daju više u budžet.
Vlada je, inače, napravila određene ustupke u nacrtu zakona, kao što je postavljanje nove starosne granice za penzionisanje na 64 godine umesto na 65 godina, što je bilo Makronovo predizborno obećanje.
Premijerka Elizabet Born kaže da se ne može razgovarati o pragu od 64 godine, ali da vlada istražuje načine za kompenzaciju nekih od uticaja koje pomeranje praga može imati, posebno na žene. 
Pogledaj vesti o: Štrajk,   Penzija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

FOTO, VIDEO: Francuska paralisana štrajkovima protiv podizanja starosne granice za penziju

Izvor: Radio 021, 31.Jan.2023

Francuzi su drugi put organizovali štrajk širom zemlje zbog plana vlade da se u penziju ide sa 64, umesto 62 godine.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.