Crni četvrtak: Štrajk i blokada cele zemlje

Izvor: B92, 21.Mar.2018, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Crni četvrtak": Štrajk i blokada cele zemlje

Pariz -- Francuska priprema za "crni četvrtak" jer je širom zemlje pored štrajka najavljeno 140 protesta zbog najavljene reforme ukidanja radnih mesta u javnim službama.

Francuska železnica (SNCF) saopštila je da će saobraćati samo 40 odsto vozova, od kojih 25 odsto brzih vozova (TGV) dok će brojne relacije van Francuske biti otkazane.

Železničari će se pridružiti drugim demonstrantima zbog najavljene mere ukidanja oko 120.000 radnih mesta u okviru nove reforme >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koju je predložio predsednik Francuske Emanuel Makron.

Štrajk železnice i javnog prevoza biće održan i u Parizu, dok će na međunarodnim aerodromima Roasi - Šarl de Gol i Orli biti otkazano oko 30 odsto letova.

Kompanija Er Frans (Air France) navela je da će se štrajk pretežno odnositi na domaće letove, dok će duže relacije ostati po dnevnom redu.

Štrajk na poziv sedam sindikata biće održan u školama, bibliotekama, obdaništima, javnim medijima i drugim javnim ustanovama.

Makron je nedavno rekao da se odlučio na meru ukidanja radnih mesta u javnim službama kako bi se deficit budžeta vratio na evropske norme od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U Francuskoj ima 5,64 miliona zaposlenih u javnim službama.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Francuski "crni četvrtak": Štrajk i protesti širom zemlje

Izvor: Radio 021, 21.Mar.2018

Francuska se priprema za "crni četvrtak" jer je širom zemlje pored štrajka najavljeno 140 protesta zbog najavljene reforme ukidanja radnih mesta u javnim službama...Francuska železnica (SNCF) saopštila je da će saobraćati samo 40 odsto vozova, od kojih 25 odsto brzih vozova (TGV) dok će brojne...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.