Izvor: MozzartSport.com, 22.Maj.2020, 13:47

Buongiorno Italia: San Siro se ruši jer nema istorijski i kulturni značaj

Gazetom dominira veliki intervju sa Žozeom Murinjom

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Obeležavanja desetogodišnjice Triplete Intera, rušenje stadiona San Siro, najavljena pobuna fudbalera i sudbina Pipite Iguaina su u prvom planu italijanske sportske štampe. Gazeta objavljuje intervju sa Žozeom Murinjom povodom godišnjice trijumfa Nerazura, Korijere iznosi u prvi plan upozorenje fudbalera da bi mogli da stupe u štrajk >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << ako im ne budu isplaćene plate, a Tutosport tvrdi da Iguain ima dosta “udvarača”, ne samo u Argentini već i u SAD i Premijer ligi. Roberto Mančini je imao reči hvale za Nikoloa Zaniola, ali ga je upozorio da mora da vodi sportski život dok je Lacio na putu da proda Milana Badelja Lokomotivi iz Moskve.

 LA GAZZETTA DELO SPORT

Inter posebna ljubav”, mogla bi tako da se prevede igra reči Gazete za naslov intervjua Žoze Murinja koji otvara današnje izdanje novine. Portugalski trener je razgovarao sa italijanksim dnevnikom povodom desetogodišnjice osvajanja Triplete i i istakao je da je njegov Inter i dalje jedna porodica: “Upravo sam se pre neki dan čuo sa Alesijom, vozačem Intera iz tog perioda. Vi mi recite, postojili trener na svetu koji je otišao iz tima i posle deset godina redovno priča sa vozačem kluba? Ne postoji, ali to je moj Inter: to je moja raja“.

Murinjo je rekao da nigde nije bio srećan kao u Interu i da se nije vratio sa timom u Milano da proslavi titulu prvaka Evrope jer je znao, u dubini svog srca, da ne bi mogao da napusti Nerazure da je doleteo iz Madrida te noći.

Kao ključni momenat u čarobnoj sezoni 2009/2010 Žoze je naveo pobedu u Kijevu nad Dinamom kada je Inter, u 85. minutu meča, bio praktično van Lige šampiona.

Kad promeniš sudbinu u četiri minuta to je uvek ključni momenat, ali po meni je fundamentalan bio i meč sa Romom u finalu Kupa Italije 5. maja. Liga šampiona je bila san, Skudeto obaveza, a Kup Italije bio je u stilu: upisali smo jedan i idemo dalje”, ispričao je Murinjo.

Portugalac je rekao da mu je finale Kupa Italije najteže palo, da je protiv Sijene imao strah, a da je protiv Bajerna bio siguran da će osvojiti pehar sa velikim ušima: “Pre Sijene sam mislio da bi mi se baš svidelo da osvojim titulu prvaka u poslednjem kolu šampionata. Posle iskustva u Sijeni sam sebi rekao: nikad više. Toliko je bilo stresno”.

U presudne momente Posebni navodi ubeđivanje igrača da promene formacijsku postavku u 4-2-3-1 protiv Čelsija i novu ulogu Samjuela Etoa. Murinjo je rekao i da je odluku da pređe u Real Madrid da posle meča sa Barselonom u polufinalu Lige šampiona: “Odlučio sam da pređem u Real jer sam imao pravo da odlučim kako ja želim, a ne gde ću biti srećan: i kad se sve sabere i oduzme bio sam mnogo srećniji u Milanu nego u Madridu”.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Kairo na terenu: i dalje imam sumnje oko nastavka šampionata. Ne može da se završi sezona 20. avgusta”, potvrdio je predsednik Torina svoj stav protiv nastavka sezone. Kairo se kategorički protivi i organizaciji plejofa i plejauta. Po njemu treba primeniti francuski model.

Kao na Mundijalu, igra se svaka tri dana, ali oprez na povrede”, rekli su za Gazetu bivši trener Alberto Zakeroni, biviši fudbaler Đanluka Zambrota, klupski lekar Intera Pjero Volpi, funkcioner Kaljarija Mario Paseti, kondicioni trener Frančesko Sinati i trener Olimpije Milano Etore Mesina.

“San Siro može da se sruši”, naslov je priče o velikoj polemici koja se rasplamsala posle mišljenja nadležnog organa pokrajine Lombardija da stadion Đuzepe Meaca nema kulturnu i istorijsku vrednost da bi bio zaštićen od rušenja. U tekstu se kaže da pomenuto mišljenje otvara širom vrata Interu i Milanu da naprave novi stadion. Takođe se podseća da oba projekta koja su u igri za novi sportsko-poslovni kompleks predviđaju da deo San Sira bude sačuvan i konzerviran. U roku od mesec dana bi moglo da stigne i zeleno svetlo za izgradnju novog stadiona. Gazeta prenosi i stavove brojnih ličnosti koji izražavaju negodovanje zbog mišljenja nadležnog tela u pokrajini Lombardija da San Siro nema istorijsku i kulturnu važnost da bi bio zaštićen od države.

Juve, napad na Artura. Barselona pritiska, Brazilac popušta”, izveštava se da je razmena Pjanić - Artur između Juvea i Barse sve izvesnija.

Fonseka zaključava vrata Rome: igraće sa odbrambenom linijom od tri defanzivca i od svojih izabranika će tražiti veću koncentraciju i pažnju kod prekida”, najavljuje Gazeta promene u stilu igra i foramcijskoj postavci Đalorosih u nastavku sezone.

Čalhanoglu je nedodirljiv. Nalazi se u centru i Rangnikovog projekta”, piše Gazeta da je bivši igrač Bajer Leverkuzena jednostavno nezamenljiv otkako je došao u redove Rosonera. Nijedan trener Rosonera, od Montele i Gatuza do Đampaola i Piolija, nije izbacio iz tima startera Čalhanoglua. Neće to uraditi ni Rangnik, štaviše Nemac je već pričao telefonom sa Hakanom.

Zlatni trougao. Sa Demeom, Zjelinskim i Fabijano na sredini terena, Gatuzo cementira evropsko izdanje Napolija”, tvrdi list da će trener Napolija igrati na kartu veznog reda sastavljenog od pomenute trojice fudbalera, a da ozbiljno računa i na Elmasa.

CORRIERE DELLO SPORT

Upozorenje”, prenosi Korijere veoma oštre stavove Udruženja italijanskih fudbalera koje je kritikovalo veoma bučno poteze italijanske vlade i FS Italije koji su dali klubovima privilegovan položaju u odnosu na fudbalere. Sindikat fudbalera navodi kao skandaloznu odluku da se omogući klubovima da se registruju za novu sezonu čak iako nisu izmirili dugovanja prema fudbalerima. Sindikalni predstavnici upozoravaju da sa usvojenim normama klubovi će morati da plate samo jendu platu igračima u periodu od marta do avgusta i da se regularno registruju za prvenstva.

Korijere podseća da se u najtežoj poziciji nalaze fudbaleri koji igraju u nižim ligama i da će oni biti najveće žrtve olakšica klubovima na uštrb prava fudbalera. Takođe se podseća da je samo pet klubova u Seriji A (Juve, Roma, Parma, Kaljari i Leće) postiglo dogovor sa igračima oko isplata primanja za period od marta do jula.

Zaniolo će biti vanserijski fudbaler, Mančini garantuje”, prenose se veoma laskave reči selektora Azura na račun fudbalera Rome. “Zaniolo može da igra na nekoliko pozicija u timu, ali da bi realizovao sve svoje kvalitete mora da vodi život sportiste i da se ponašea ozbiljno i odgovorno”, dodao je Mančini.

Lacio, sa prodajom Badelja sa još bogatiji. Stižu i brisevi”, piše Korijere da će Milan Badelj biti prodat Lokomotivi iz Moskve za 3.500.000 evra. Reč je dvostruko dobrom poslu za Lacio jer će cela svota biti računata kao “plusvalenca” budući da je Hrvat došao u Lacio bez evra obeštećenja iz Fjorentine. U drugom tekstu se ističe da će svi igrači Lacija biti podvrgnuti vađenju briseva i da ćemo vrlo brzo imati jasnu sliku o zdravlju igrača Nebeskoplavih.

TUTTOSPORT

Iguain, Iguaut”, i Tutosport se poigrao rečima ovog jutra za vodeći naslov. U podnaslovu se kaže da, sa istekom karantina za Iguaina i RabioaMauricio Sari ima sve igrače na raspolaganju u Kontinasi. “Iguain je razapet između sadašnjosti i budućnosti: na horizontu Pipite nije samo River Plejt već i Premijer i SAD”, piše Tutosport da je nekoliko timova zainteresovano za argentiskog centarfora. U Premijer ligi Njukasl i Vulverhmepton ozbilno razmišljaju da izađu sa ponudom a u SAD su DC Junajted i LA Galaksi zainteresovani za Gonzala. Iguain, tvrdi list, bi najviše voleo da se vrati u Buenos Ajres, ali River Plejt nema dovoljno sredstava da mu garantuje aktuelnu godišnju platu.

Kairo vesla u suprotnom smeru, a Serija C je sletela u haos”, stoji ispod zaglavlja da predsednik Torina ima i dalje nedoumice oko nastavka sezone jer smatra da su rizici još uvek preveliki da bi se lopta zakotrljala u Seriji A. Istovremeno se najavljuje štrajk u Seriji C dok klupski lekari kritikuju protokol za nastavak sezone koji, po njima, nije adekvatan. Prostor dobija i dizanje glasa fudbalera koji upozoravaju da nije ispravno da na kraju cenu plate samo fudbeleri: “Ne može da se pretenduje da fudbaleri nastave sezonu sa spoznajom da bi klubovi mogli da im isplate samo jednu od poslednjih pet mesečnih plata”.

Vređanje San Sira: Srušite ga, nema nikakvu kulturnu vrednost”, ne bira mnogo reči torinski dnevnik da napadne poziciju pokrajine Lombardija da stadion Đuzepe Meaca nije spomenik kulture što znači da može da bude demoliran i da ustupi mesto novom sportsko-poslovnom kompleksu koji bi podigli Inter i Milan. “Napad na istoriju”, naslov je redakcijskog komentara u kome se podseća zašto je San Siro spomenik kulture i isorije, simbol Milana a podseća se da ga je londonski Tajms proglasio za drugi najlepši stadion na svetu.

Džangova tri poteza: Verner, Kavani i Tonali ili Kjeza za popnjavanje jaza sa Juventusom”, piše Tutosport da su to planovi predsednika Intera u sledećem prelaznom roku, naravno, pod uslvom da se realizuje transfer Lautara Martineza u Barselonu. U tekstu se dodaje da bi Konte želeo da se timu pridruži i njegov “ratnik” iz Juventusovih dana, Arturo Vidal.

Pioli počinje od trojke Donaruma, Romanjoli, Ibrahimović”, oslikava list paradoksalnu situaciju da trener čija je klupa u opasnosti želi da igra na kartu trojice fudbalera koji su među igračima koji imaju najmanje šansi da ostanu ovog leta u Milanelu. Naime, Điđo, Alesio i Ibra imaju daleko veća primanja od krovne plate koju su predvideli vlasnici kluba od ovog leta.

Piše: Željko PANTELIĆ

Tagovi:

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.