Vojvodić: Republički prosek misaona imenica za prosvetare

Izvor: N1 televizija, 11.Dec.2017, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvodić: Republički prosek misaona imenica za prosvetare

Nijedan prosvetar nije srećan kada se priča o štrajku, ali smo uspevali nešto da izdejstvujemo samo na taj način, izjavila je u Danu uživo Vesna Vojvodić iz sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost". Ona kaže da je za njih "republički prosek misaona imenica", a da bi to trebalo da bude nešto dostižno.

Stvar je u tome da pogledate mlade ljude u oči, treba da im kažete da se u ovoj zemlji u svakom smislu isplati biti obrazovan, biti uporan, a oni vide da vaše >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << egzistencijalno iskustvo svedoči drugačije, izjavila je gošća N1.

"Prosvetari su obični građani koji, kada odu kući, otvore frižidere, otvore novčanike u prodavnicama i znaju da ne žive onako kako treba", smatra Vojvodić.

Tri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika - Nezavisnost, Sindikat radnika u prosveti i Sindikat obrazovanja Srbije - uputili su prošle nedelje dopis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem ga, između ostalog, podsećaju na obećanje o jednokratnoj pomoći zaposlenima u obrazovanju, i o većem procentu uvećanja plata, kako bi one dostigle nivo zarada ostalih budžetskih korisnika.

"Ako pogledate naš dopis do kraja, ideja je bila da tražimo hitne pregovore. Količina novca igra drugu ulogu po važnosti. Obraćamo se čoveku za koga znamo da, kada on nešto kaže, to će podržati i Vlada i skupština", kaže gošća Dana uživo.

Ona kaže da je za njih "republički prosek misaona imenica", a da bi to trebalo da bude nešto dostižno.

Prosvetari, nezadovoljni Zakonom o zaposlenima u javnim službama, najavljuju i neku vrstu protesta.

"Štrajk je način na koji nas je vlast godinama učila. Nijedan prosvetar nije srećan kada se priča o štrajku, ali smo uspevali nešto da izdejstvujemo na taj način", kaže ona i dodaje da postoje brojna obećanja prosvetarima koja nisu ispunjena.

Dodaje da i dalje upozoravaju, pišu dopise, ali da će organizovati i performans. Performans je trebalo da bude održan u sredu, ali kaže da su ga "iz poštovanja prema zaštitniku građana", koji ih je zvao na susret, pomerili za sledeću sredu, "sa nadom da će susret nešto krucijalno promeniti".

"Zamislili smo da performans bude "Humorom protiv besmisla". Kao što Vlada ima svoje ministre, mi smo se dosetili da imamo svog Vladu, kolegu koji ima orkestar. Mislili smo da kakofonijom zvukova pozdravimo ulazak Zakona u skupštinsku proceduru", kaže Vojvodić.

Pogledajte gostovanje u Danu uživo:

Izvor: N1
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.