U 96 odsto škola se drži nastava

Izvor: B92, 08.Feb.2011, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U 96 odsto škola se drži nastava

Beograd -- Sindikat obrazovanja Srbije prekinuo štrajk. Ostala tri sindikata prosvete nastavljaju štrajk. Nastava se odvija u 96 odsto škola.

Predstavnici najvećeg prosvetnog sindikata - Sindikata obrazovanja Srbije - pristali su na ponudu Vlade Srbije da im se do kraja ove godine plate povećaju između 13 i 14 odsto.

Međutim, preostala tri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reprezentativna sindikata ne odustaju od obustave rada i najavljuju da će Vladi predstaviti svoj protokol. Uporedo sa štrajkom prosvete, prete i štrajkovi zdravstvenih radnika i policije.

Nekadašnji ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić upozorava da se apetiti svih moraju smanjiti.

Osnovna škola u Boljevcima dobila je novu fiskulturnu salu, a škola "Franc Prešern" u Rakovici prvi digitalni kabinet. Istovremeno, počeli su radovi na rekonstrukciji Specijalne škole u Novom Beogradu.

Uporedo s tim radovima, prosvetari se nadaju povišici. Prihvatajući obećanje Vlade Srbije o povećanju plata za 14 odsto do kraja 2011, Sindikat obrazovanja Srbije odustao je od štrajka

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović smatra da je minimalno povećanje zarada realno.

Obradović: Tačna procena SOS-a

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da je tačna procena Sindikata obrazovanja, da bi na osnovu protokola Vlade prosvetari do kraja godine mogli da se nadaju ukupnoj povišici plata između 13,62 i 14,6 odsto.

Ta cifra može biti i veća ako prihodi u budžetu budu veći nego što su planirani zakonom o budžetu, dodao je ministar.

"Mi ćemo ovim protokolom obezbediti minimalno povećanje plata od 13,62 odsto, a verujemo da će biti i više. I sama ministarka finansija je rekla da je, s obzirom da je punjenje budžeta bolje, sve ovo realno i moguće", kaže on.

Međutim, sindikalne sloge i dalje nema. U skoro trećini škola nastava će biti normalizovana, ali ne u svim, pošto preostala tri sindikata - Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti - ne pristaju na dogovor.

Ako se pregovori sa Vladom i Ministarstvom prosvete ne nastave, doći će do radikalizacije protesta, najavio je predsednik Sindikata prosvete "Nezavisnost" Tomislav Živanović.

"Glavni odbor je doneo odluku da ako bilo koji od članova sindikata i bilo koji zaposleni u Srbiji bude pretrpeo bilo kakvu represiju, mi idemo u radikalizaciju i radikalizacija će verovatno uslediti ukoliko se Ministarstvo prosvete i Vlada Republike Srbije ne upristoje i ne počnu ozbiljan, ali pravi dijalog sa sindikatima", poručio je on.

"Ovo do sada je bilo fingiranje dijaloga i pokušaj da se pronađe insajder među sindikatima koji bi srušili socijalni bunt prosvetnih radnika", ocenio je Živanović, gostujući u "Kažiprstu" RTV B92.

Prosvetarima će se u četvrtak pridružiti i Novi sindikat zdravstva Srbije, na štrajku upozorenja zakazanom za pola dvanaest ispred Ministarstva zdravlja, a ne odustaje ni policija. Konačnu odluku doneće nakon intenzivnih pregovora sa resornim ministarstvom i predsednikom Vlade.

Međutim, bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić podseća da su plate u javnom sektoru znatno veće nego u privatnom i smatra da svi moraju da smanje apetite.

"I političari značajnije tako što će sprovesti reforme na najkvalitetniji način i mobilisati najkvalitetnije ljude da sprovedu te reforme, a sa druge strane građani moraju da budu svesni ograničenja našeg budžeta, ukupne svetske i lokalne situacije u kojoj se nalazimo i da, nažalost, budu što skromniji u prilikama u kojima jesmo", poručuje on.

Prema podacima Ministarstva prosvete, od ukupno 1.804 škole, nastava se drži u 1.722 (95,9 odsto). Punim radnim vremenom rade 942 škole, dok su časovi skraćeni na 30 minuta u 780 škola. U potpunoj obustavi nastave su 72 škole, što je, kako navode u Ministarstvu, za 28 škola manje nego u ponedeljak.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Štrajk policije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sindikat obrazovanja Srbije prekinuo štrajk

Izvor: Blic, 08.Feb.2011

Sindikat obrazovanja Srbije na sednici republičkog odbora prihvatio je protokol Vlade koji je potpisao predsednik Branislav Pavlović. Time je i formalno okončan štrajk u školama članicama ovog sindikata. ..- Zahtevamo od predsednika vlade i resornih ministara finansija i obrazovanja da se što...

Nastavak na Blic...

SINDIKAT OBRAZOVANJA SRBIJE PREKINUO ŠTRAJK

Izvor: Kurir, 08.Feb.2011

BEOGRAD - Sindikat obrazovanja Srbije (SOS) odlučio je da prekine štrajk i da pristane na Protokol koji je predložila Vlada Srbije, a koji predviđa da će prosvetnim radnicima do kraja ove godine plate biti povećane za 14,6 odsto, izjavio je danas predsednik tog sindikata Branislav Pavlović...-...

Nastavak na Kurir...

Najveći sindikat obrazovanja prekinuo štrajk

Izvor: Glas javnosti, 09.Feb.2011, 07:14

BEOGRAD - Sindikat obrazovanja Srbije (SOS) odlučio je da prekine štrajk i da pristane na Protokol koji je predložila Vlada Srbije, a koji predviđa da će prosvetnim radnicima do kraja ove godine plate biti povećane za 14,6 odsto, izjavio je predsednik tog sindikata Branislav Pavlović...- Naš...

Nastavak na Glas javnosti...

PROSVETARI RADIKALIZUJU ŠTRAJK

Izvor: Kurir, 09.Feb.2011

BEOGRAD - Ne odustaju od štrajka! Sindikat obrazovanja Srbije definitivno je prekinuo štrajk i pozvao svoje članove da od danas normalizuju nastavu. Za razliku od njih, preostala tri sindikata ne odustaju, a o eventualnoj radikalizaciji protesta odlučiće sutra...BEOGRAD - Ne odustaju od štrajka!..Sindikat...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.