Studenti nastavljaju štrajk glađu

Izvor: B92, 26.Apr.2012, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti nastavljaju štrajk glađu

Beograd -- Studenti Univerziteta umetnosti koji su jutros počeli štrajk glađu ispred Ministarstva prosvete kažu da protest nastavljaju na svom fakultetu.

Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU) i Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) stupili su u štrajk zbog problema oko uplata školarina.

Njihov glavni zahtev je uplata školarina za 109 studenata koji imaju 60 bodova i treba da budu oslobođeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plaćanja u celosti. Takođe, studenti traže i da 13 akademaca koji imaju 48 do 69 bodova plati polovinu školarine.

Predstavnik studenata u štrajku Miloš Kuvekalović rekao je Tanjugu da štrajkači nisu zadovoljni današnjim međusobnim optužbama na relaciji Ministarstvo prosvete-fakultet i svaljivanjem krivice sa jednih na druge.

"Fakultet kaže da je krivo ministarstvo, ministar upozorava fakultet da je u obavezi da obezbedi nastavu, ali naš problem nije rešen - školarine na koje imamo pravo nisu uplaćene", rekao je on i objasnio da su studenti zbog toga odlučili da ne prekidaju štrajk i da ne prelaze na drugu lokaciju.

Kuvekalović je istakao da će studenti noć provesti ispred sedišta Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici i da će tu, kako kaže, ostati dok problem ne bude rešen.

"Iz resornog ministarstva su danas protumačili da ne može da se ospori odluka da se upišemo na fakultet, iako novac nije legao na račun fakulteta", rekao je on ranije danas agenciji Beta.

Odluka o prekidu štrajka glađu će se, prema njegovim rečima, znati nakon Saveta FPU-a, koji zaseda od 13 časova, a studenti će tada "probati" da upišu godinu.

"Ukoliko Savet odbije, štrajk glađu će biti nastavljen, ali ne ispred ministarstva, već na fakultetu", rekao je Kuvekalović.

Prema njegovim rečima, ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, koji je danas razgovarao sa predstavnicima studenata, kazao je da će "stvar biti rešena, jer studenti moraju da upišu godinu".

"Sada je sve na upravi fakulteta, mi ćemo se verovatno povući i doći na fakultet, gde ćemo nastaviti protest ako nas Savet odbije", kazao je Kuvekalović.

Obradović je, međutim, danas u Novom Sadu izjavio izjavio da studenti koji u Beogradu štrajkuju treba da prekinu protest i vrate se na fakultete, a za njihovo nezadovoljstvo je optužio Savet Fakulteta primenjenih umetnosti.

On je novinarima rekao da Ministarstvo prosvete i nauke, ispred kojeg od jutros štrajkuju studenti, nije adresa za izražavanje protesta, već da je to njihov matični fakultet. Najavio je da će uskoro razgovarati sa upravom fakulteta i nagovestio da će problem sa finansijama biti rešen posle 1. maja.

Obradović je rekao da su Savet Fakulteta primenjenih umetnosti i Fakulteta dramskih umetnosti doneli nezakonitu odluku da ne izvode nastavu, dok država ne uplati novac za njihove studije.

"Mi nemamo novac koji stoji negde u kasi pa ga izvučemo kad neko pomisli da treba. Takođe, moramo ozbiljno postaviti pitanje ponašanja saveta tog fakulteta, jer ne mogu da zabrane studentima da pohađaju nastavu", kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, problem sa uplaćivanjem novca za studente koji se finansiraju iz budžeta rešen je na svim ostalim univerzitetima i fakultetima, osim na FPU i FDU.

Studenti, kojih trenutno ima oko 20, ispred zgrade Ministarstva drže transparente na kojima piše "Koliko vredi vaša reč" i "Ostajemo ovde".

Predsednica parlamenta Univerziteta umetnosti Vesna Đoković naglasila je da nisu uplaćene školarine za 109 studenata koji imaju 60 bodova i treba da budu oslobođeni plaćanja u celosti, i za 13 akademaca koji imaju više od 48 bodova i treba da plaćaju polovinu školarine.

Ona je kazala da je Ministarstvo, prema ranijem dogovoru, trebalo da uplati oko 23 miliona dinara, a da će studenti ostati ispred zgrade Ministarstva sve dok obećani novac za školarine ne legne na račun fakulteta.

Studente je podržao i dekan FPU Vladimir Kostić, koji je rekao da ta školska ustanova godinama ima isti problem - da se studentima stalno obećava da će im biti plaćene školarine.

Kostić je dodao da neke strukture na FPU tvrde da je on, time što podržava studente, fakultet "doveo na rub finansijske propasti", zbog čega će se ovih dana raspravljati o njegovoj smeni sa mesta dekana.

Predstavnike studenata je nešto posle devet sati primila Mira Vesović, koja je zadužena za visoko obrazovanje u Ministrastvu prosvete i koja je tražila da joj studenti objasne u čemu je problem.

Prema dogovoru predstavnika ministarstva, rektorata, dekanata i studenata od 11. aprila, trebalo je da studenti budu upisani do petka 20. aprila. Školarina na FPU iznosi 200.000 dinara.

Studenti su 11. aprila, tokom sastanka o ovoj temi, na nekoliko sati zabarikadirali rektorat UU i zaključali državnog sekretara Ministarstva prosvete i nauke Radivoja Mitrovića, rektorku Univerziteta umetnosti Ljiljanu Mrkić Popović i dvojicu dekana.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.