Školska godina počela štrajkom dela prosvetara

Izvor: RTS, 02.Sep.2019, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Školska godina počela štrajkom dela prosvetara

Početak školske godine obeležio je i štrajk članova Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije koji traže povećanje zarada na način kako je to prethodno bilo dogovoreno, kao i razgovore sa nadležnima o tome.
Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković rekla je novinarima da je taj sindikat pozvao svoje članove širiom Srbije da danas skrate časove na 30 minuta što su i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << učinili u oko 670 škola u Srbiji.

Taj sindikat, kako je kazala, ima članstvo u 736 škola u Srbiji.
Jankovićeva je navela da zahtev štrajkača nastavak socijalnog dijaloga o uvođenju pravednih platnih razreda u sve oblasti koje se finansiraju iz budzeta, pokretanje zastalih pregovora iz oktobra prošle godine i neispunjavanja onog što je dogovoreno.
Raspoloženi smo za razgovor i borićemo se da do njega dođe što pre", rekla je Janković.
Smatra da je loše to što je uvođenje platnih razreda odloženo za jul 2020. godine, i to prema njenoj oceni, verovatno vodi do 2021. godine.
Jankovićeva je objasnila da je povećanje plata za ovu godinu trebalo da iznosi 14, 6 odsto a da je predlog sindikata bio da to bude 20 odsto od oktobra ove godine. Traže razgovore sa ministrom Šarčevićem, ali i ostalim resornim ministrima i kako kažu, pokušaće da dođu do predsednice Vlade i da od nje saznaju šta se dešava sa tim.
Prosvetari traže od nadležnih da prihvate njihove zahteve koji im, kako kažu, zakonski pripadaju jer su oštećeni u poređenju sa drugim zanimanjima i pozivaju se na sporazum koji su predstavnici četiri sindikata potpisala 2015. sa resronim ministarstvom, a što se, kako navode, ne poštuje i zato žele da pregovaraju o tome.
Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika traže i isplatu pet Svetosavskih nagrada u iznosu od 25.000 dinara, zatim da oni koji unose podatke u sistem i vode elektronski dnevnik u školama takođe budu plaćeni kako je obećano.
Delegacija USPRS razgovarala je sa predstavnicima resornog ministarstva u zgradi Ministarstva prosvete u Nemanjinoj.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prosvetari i ovu školsku godinu počeli štrajkom, skraćeni časovi i na jugu

Izvor: JužneVesti.com, 02.Sep.2019

Časovima od 30 minuta počela je još jedna školska godina, a prosvetari kažu da je reč o upozorenju za nadležne koji nisu ispunili obećanje da će napraviti platne razrede. Od 736 škola njih 670 je danas imalo skraćene časove, a među njima i većina škola na jugu Srbije.

Nastavak na JužneVesti.com...

Početak škole - početak štrajka dela prosvetara

Izvor: VOA, 02.Sep.2019

I ovaj početak školske godine obeležio je štrajk članova Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije koji traže povećanje zarada na način kako je to prethodno bilo dogovoreno, kao i razgovore sa nadležnima o tome. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja tvrdi da je nastava skraćena...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.