Sindikati nastavljaju štrajk

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2011, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati nastavljaju štrajk

BEOGRAD -

Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" odlučio je da nastavi štrajk skraćenjem časova na 30 minuta i da ne potpiše protokol s Vladom Srbije i ostalim sindikatima, rekao je Tanjugu predsednik tog sindikata Tomislav Živanović.

Živanović je naglasio da "Nezavisnost" neće potpisati protokol, prema kome je predviđeno da zaposlenima u prosveti budu isplaćene zaostale jubilarne nagrade i otpremnine, koji su u petak uveče sa vladom potpisali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predstavnici Sindikata radnika u prosveti Srbije i Sindikat obrazovanja Srbije.

"Protokol nije jasan i nema preciznog dogovora o povećanju zarada prosvetnih radnika", istako je Živanović posle sastanka Glavnog odbora sindikata.

On je dodao da su članovi "Nezavisnosti" spremni da iniciraju dalje pregovore sa vladom i pred Republičkom agencijom za mirno rešavanje radnih sporova.

Sindikat "Nezavisnost" ima 480 škola u svom članstvu.

"Budući da naš sindikat nije potpisao Protokol o prekidu štrajka, vrlo je verovatno da će štrajk biti nastavljen", izjavio je juče Tanjugu predsednik Unije Leonardo Erdelji.

"Taj Protokol, koji je ponudila vlada zasniva se na principu 'ako bude- biće', odnosno, ne nudi ništa", rekao je Erdelji.

Vlada i sindikati prosvete su u petak postigli sporazum, prema kome će zaposlenima u prosveti biti isplaćene zaostale jubilarne nagrade i otpremnine dok će, pored redovnog povećanja zarada, njihov dodatni rast zavisiti od prihoda u budžetu.

Sporazum previđa, pored povećanja koja su predviđena Zakonom o budžetskom sistemu za 2011. godinu, isplatu jubilarnih nagrada za 2009, 2010. i 2011. godinu i isplate doprinosa.

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je juče da će ispunjenje obaveza iz protokola o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u prosveti zavisiti od ekonomske situacije i pozvao đake da se od ponedeljka vrate na nastavu.

"Ispunjenje predviđenih delova protokola zavisi od ekonomske situacije, ako bude novca onda ćemo deliti, a ako ne bude, onda ćemo imati povećanja koja su predviđena Zakonom o budžetu za 2011. godinu", kazao je Obradović novinarima u Beogradu nakon otvaranja 27. susreta učitelja Srbije.

Obradović je pozvao je direktore i nastavnike škola koji su štrajkovali da sutra normalno drže nastavu i omoguće deci da pohađaju obrazovne ustanove.

Obradović je večeras, u izjavi Tanjugu, izrazio očekivanje da će nastava u školama tokom sutrašnjeg dana biti normalizovana.


Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.