Policija popisuje ko ne drži časove

Izvor: S media, 07.Feb.2011, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija popisuje ko ne drži časove

Unija sindikata prosvetnih radnika: Policija na terenu prikuplja operativne podatke ko je od nastavnika u štrajku, kako bi plate bile umanjene za te dane.

Ministarstvo prosvete naložilo je svim svojim odeljenjima, kojih ima u svakom okrugu, da iz škola uzmu spiskove nastavnika koji su tokom štrajka potpuno obustavili rad, kako bi im plate bile umanjene za te dane, saznaje P r e s s.

U Uniji sindikata prosvetnih radnika, čiji članovi će i danas štrajkovati, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << tvrde da je u ovo popisivanje uključena i policija.

Predsednik Unije sindikata, koja ima 729 škola u svom članstvu, Leonardo Erdelji, tvrdi da je to još jedan pokušaj pritiska Vlade na prosvetare.

Erdelji: Ko je slučaj za psihijatriju?

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Leonardo Erdelji kaže da su sindikalce tokom pregovora optuživali da rade protiv države.

- Tražio sam od premijera da mi objasni šta znači da mi nameravamo da rušimo državu i da neko stoji iza nas. I da mi ministarka Dragutinović objasni šta su pretorijanci, i da mi se lično objasni zašto je pomoćnica ministra prosvete rekla da sam ja slučaj za psihijatriju. Da li je to korektan socijalni dijalog? - pita se Erdelji.

Nemoguće otpuštanje

- Na osnovu tih izveštaja oni nameravaju da profesorima „skrate" plate. Meni je zvanično rečeno da i policija prikuplja operativne podatke na terenu ko je u štrajku, a ko nije. Dobio sam informaciju da je čovek iz Vranja dobio poziv da se javi u policiju i ponese sindikalnu dokumentaciju i pasoš. U Zrenjaninu su policajci ulazili u školu. Ali smatram da neće smeti da otpuštaju prosvetare. Jer baš bih voleo da vidim kako će država da otpusti 60.000 nastavnika i zatvori 500 škola - kaže Erdelji.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović, međutim, smatra da učesnicima u štrajku neće biti smanjene plate.

- Mislim da za ovu nedelju štrajka niko neće biti uskraćen za deo plate, ali to ćemo videti tek narednog meseca, kad budu isplaćivane februarske plate - kaže Pavlović.

Kako je P r e s s i juče najavio, u nekoliko stotina škola ni danas neće biti nastave, s obzirom na to da su dva od četiri sindikata, Unija sindikata prosvetnih radnika i Sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost", odlučila da nastave štrajk.

Unija sindikata prosvetnih radnika najavila je i početak javnih protesta po Srbiji, a prvi će se održati u Čačku.

- Pozivamo prosvetne radnike da nam se pridruže u daljoj borbi za obrazovni sistem i dostojanstvo profesije - rekao je Erdelji.

Odluku da nastavi štrajk skraćenjem nastave na 30 minuta juče je doneo i Sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost", potvrdio je predsednik sindikata Tomislav Živanović.

- Doneli smo odluku da ne možemo potpisati protokol koji je predložila Vlada Srbije, jer nudi maglovita rešenja bez mehanizma kontrole - rekao je on.

Sindikalci se posvađali

S druge strane, Sindikat radnika u prosveti juče je zvanično odlučio da štrajk u školama potpuno prekine, dok su iz Sindikata obrazovanja Srbije (SOS) najavili da će u njihovim školama nastava biti normalizovana od srede.

A, protokol koji je u petak uveče potpisan u Vladi Unija sindikata prosvetnih radnika juče je ocenila kao čin izdaje! Branislav Pavlović (SOS) uzvraća „da su oni pobegli sa pregovora".

- Ako nije mogao da dođe predsednik Unije sindikata, mogao je neko drugi. Oni su namerno izbegli pregovore da bi mogli da pričaju da se nešto, ne znam šta, desilo. Mislim da u stvari teže da na demagoški način preuzmu naše članstvo - rekao je Pavlović.

R. Ž. MARKOVIĆ
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Štrajk policije

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.