Dva prosvetna sindikata nastavljaju štrajk

Izvor: Studio B, 06.Feb.2011, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva prosvetna sindikata nastavljaju štrajk

Neizvesno je kako će sutra izgledati nastava u školama u Srbiji jer, i pored toga što je u petak saopšteno da su sindikati i Vlada postigli dogovor, dva od ukupno četiri reprezentativna prosvetna sindikata najavljuju nastavak štrajka.

Sindikat obrzovanja Srbije je pozvao članstvo da prekine štrajk, ali će zvaničnu odluku o tome doneti u utorak, na sednici Republičkog odbora, rekao je agenciji Beta predsednik tog sindikata Branislav Pavlović. "Verovatno će i sutra >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << u nekim školama biti skraćeni časovi na 30 minuta", kazao je Pavlović.

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost doneo je odluku da njegovi članovi nastave štrajk škraćenjem časova na 30 minuta, ali ukoliko škole tako odluče, moćiće i da potpuno obustave nastavu.

Predsednik tog sindikata Tomislav Živanovicvh kazao je agenciji Beta, da "Nezavisnost", ne može da pristane na protokol koji je Vlada ponudila u petak, pošto je taj dokument "nejasan". "Za sutra je zakazan nastavak pregovora u Agenciji za mirno rešavanje sporova i mi ćemo doći", kazao je Živanović.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković, rekao je da je njegov sindikat doneo zvaničnu odluku da se štrajk u školama potpuno prekine i da časovi traju 45 minuta. "Izdejstvovali smo najbolje moguće rešenje u ovom trenutku, više se nije moglo", kazao je Brajković agenciji Beta.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije odlučila je da članstvo pozove na nastavak štrajka potpunom obustavom rada i prekine saradnju sa sindikatima koji su pristali na dogovor sa Vladom, kazao je agenciji Beta predstavnik Unije Moodrag Skrobonja.

Skrobonja je najavio i da će Unija u četvratk 10. februara organizovati i protesno okupljanje prosvetnih radnika. "Ipak spremni smo da odgovorimo na poziv Vlade za nastavak pregovora", kazao je Skrobonja.

Nakon pregovora Vlade i sindikata u petak saopšteno je da je dogovoreno da se zaposlenima isplate jubilarne nagrade i otpremnine, kao i da se na osnovu očekivanih povećanja prihoda budžeta povećaju zarade svih zaposlenih u javnom sektoru i penzionerima. Predviđeno je da Vlada nastavnicima isplati i jubilarne nagrade za 2009, 2010. i 2011. i otpremnine.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Štrajk,   Kandidatura Srbije

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavak štrajka u oko hiljadu škola po Srbiji

Izvor: Blic, 07.Feb.2011, 02:35

BEOGRAD - Nakon jučerašnje odluke glavnih odbora Unije sindikata prosvetnih radnika i Sindikata „Nezavisnost”, danas bi u više od 1.000 škola trebalo da bude nastavljen štrajk...U 729 škola, gde je većinski sindikat Unija, nastava bi trebalo da bude potpuno obustavljena, dok će u 480 škola,...

Nastavak na Blic...

Prosveta: štrajk se nastavlja, časovi traju 30 minuta

Izvor: KovinEkspres.rs, 07.Feb.2011

Štrajk u školama kovinske opštine se nastavlja, sa izuzetkom Osnovne škole „Petar Kožić“ u Dubovcu koja je i do sada radila uobičajeno. U telefonskom razgovoru Snežanja Alavanja, predsednica Opštinskog odbora Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, javila nam je neposredno posle sastanka...

Nastavak na KovinEkspres.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.