Deo škola u štrajku, u 1.385 nastava se odvijala normalno

Izvor: B92, 01.Sep.2017, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deo škola u štrajku, u 1.385 nastava se odvijala normalno

Nastava u prepodnevnoj smeni normalno se odvijala u 1.385, odnosno u oko 80 odsto škola u Srbiji, saopštilo je Ministarsvo prosvete.

Kako se navodi u saopštenju, to su pokazali podaci školskih uprava prikupljenih od direktora škola od 1.751 ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja u Republici.

U 189 škola svi nastavnici su se odazvali pozivu jednog sindikata i nisu održali prvi čas, ili su časove skratili na 30 minuta, dodaje Ministarstvo prosvete.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Kako se dodaje, u 177 škola samo pojedini nastavnici nisu održali prvi čas ili su skratili trajanje nastave.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) stupila je u jednodnevni štrajk upozorenja skraćenjem časova na 30 minuta u 607 škola u Srbiji koje su članice tog sindikata, navodi sindikat.

Od 607 škola u 149 škola se zvoni na 45 minuta, a izlazi nakon 30 minuta, dodaje se.

Članovi tog sindikata okupili su se ispred Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici u Beogradu, kako bi izrazili nezadovoljstvo položajem zaposlenih u prosveti.

Kako su poručili iz USPRS, zahteva se povlačenje iz procedure nacrta Zakona o zaposlenima u javnim službama, hitno potpisivanje protokola o zaradama kojim će se plate zaposlenih u prosveti podići na nivo iznad republičkog proseka i povlačenje i izmene svih propisa koji zaposlene u prosveti masovno ostavljaju bez posla.

Naglašavaju da je Zakon o zaposlenima u javnim službama njihovo veliko razočaranje.

"Nekako se često i možda pre često donose različiti zakoni, pa nismo ni svesni koliko ovaj može i koliko će, ukoliko bude usvojen, zaista mnoge stvari vratiti ne 10 godina, nego ko zna koliko decenija unazad", rekla je predsednica USPRS Jasna Janković novinarima ispred Ministarstva prosvete.

Ona je ocenila da pomenuti zakon donosi veoma loša rešenja.

"Ono što je možda za nas još strašnije jeste da će ovaj zakon ukinuti sve ono za šta smo se u prethodnom periodu borili, da će ukinuti naše posebne kolektivne ugovore i da će u ruke direktora škola staviti vlast koju oni ne mogu ni da razumeju, a kamoli da sprovode", rekla je Janković i poručila državi da se uozbilji.

Ona je naglasila da čekaju da se završi javna rasprava i da vide kako će izgledati konačan tekst zakona.

"Tražimo ozbiljnost, onoliku koliko smo mi ozbiljni kada radimo sa djacima. Tražimo konkretne brojke, a ne zamajavanja, biće, neće biti, možda će biti, da li će biti", naglasila je ona i dodala da traže suštinske, a ne jalove pregovore o svim njihovim pregovorima.

Kako je rečeno, zbog lošeg položaja zaposlenih u prosveti danas su u 13 gradova u Srbiji u podne počeli protesti i to: Kraljevu, Zrenjaninu, Kruševcu, Kragujevcu, Nišu, Valjevu, Somboru, Bačkoj Palanci, Čačku, Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu, Vranju i Beogradu.

Predstavnici sindikata nosili su transparente na kojima je, između ostalog, pisalo: "Platni razredi - prevara?" i "Ne menjajte loš zakon o obrazovanju još gorim"...
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Štrajk

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.