Dačić: Malo se daje, a puno očekuje

Izvor: B92, 12.Jun.2011, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Malo se daje, a puno očekuje

Beograd -- Policija proslavila svoj dan u senci najave sutrašnjeg štrajka članova Policijskog sindikata. Dačić: Nesrazmera između davanja policiji i očekivanja od nje.

Pripadnici Žandarmerije, Sektora za vanredne situacije, Protivterorističke i helikopterske jedinice su izveli vežbe pred 3.000 u Nastavnom centru u Makišu.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da postoji ogromna nesrazmera između onoga što država i narod očekuju od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << MUP-a i onoga što država daje pripadnicima policije.

Ministar policije je pozvao je danas predstavnike najviše državne vlasti da učine sve da se poboljša status i položaj zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, jer je to ulaganje u bezbednost Srbije i državne i nacionalne interese.

Dačić je na proslavi Dana policije i MUP-a u Nastavnom centru u Makišu rekao da su MUP i policija "jedan od najjačih temelja i stubova stabilnosti Srbije, bezbednosti njenih građana, mira i stabilnosti ne samo u državi nego i u čitavom regionu".

"Želim da ovaj jubilej iskoristimo za sistemska rešenja koja nikad više neće dozvoliti da dođemo u situaciju da se iz godine u godinu smanjuje učešće budžeta MUP-a u ukupnom budžetu Srbije i da najveći deo budžeta MUP-a bude namenjen platama koje su male", rekao je Dačić.

Dodao je da država Srbija, narod i građani treba da budu ponosni na policiju i sve zaposlene u MUP-u, jer oni obavljaju najteže zadatke i ocenio da su policija i MUP dali nemerljiv doprinos u izgradnji temelja srpske države od samih njenih početaka.

Dačić je kazao da je u proteklih 20 godina skoro 1.000 policajaca i pripadnika MUP-a izgubilo život na različitim radnim zadacima i da da je u tom periodu policija "na različite načine upotrebljavana i zloupotrebljavana".

"Danas imamo samo jedan zadatak, a to je da nezavisno od toga ko je na vlasti učinimo sve da odbranimo naš teritorijalni integritet i suverenitet, da sačuvamo mir u našoj državi i zajednički zivot svih građana Srbije bez obzira na nacionalnu pripadnost", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, zadatak policije je borba protiv organizovanog i drugih oblika kriminala, održavanje stabilnog javnog reda i mira, zaštita granice zemlje, kao i bezbednost u saobraćaju i smanjenje broja poginulih u saobraćajnim nesrećama.

Govoreći o radu MUP-a, Dačić je kazao da Srbija danas ima najbezbednije lične dokumente, što je dovelo do ukidanja viznog režima za građane Srbije, i ocenio da su jedinice MUP-a među najobučenijim i najelitnijim u Evropi.

Proslavi Dana policije i MUP-a u Nastavnom centru u Makišu prisustvovali su predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Srbije Mirko Cvetković, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, ministri Vlade Srbije, predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, verskih zajednica i građani.

Na proslavi je prikazana pokazna vežba različitih jedinica MUP-a Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.