Izvor: RTS, 26.Okt.2020, 12:18

Beloruski radnici napuštaju pojedine fabrike, policija hapsi studente u Minsku

Nakon nereda i masovnih hapšenja na demonstracijama održanim u nedelju, beloruska opozicionarka Svetlana Tihanovska najavila je za danas početak "nacionalnog štrajka", a na društvenim mrežama su se pojavili snimci radnika koji napuštaju svoja radna mesta, dok policija hapsi studente.
Bivša kandidatkinja opozicije na predsedničkim izborima Svetlana Tihanovska je još >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << početko meseca postavila ultimatum, preteći štrajkom u svim industrijskim granama ukoliko Aleksandar Lukašenko ne podnese ostavku.

Nakon što je vlada Aleksandra Lukašenka primenila silu kako bi razbila proteste koji su održani u nedelju, Tihanovska je najavila da će sva preduzeća u ponedeljak stupiti u generalni štrajk
Na društvenim mrežama su se jutros pojavile fotografije i video-snimci radnika koji napuštaju svoja radna mesta u beloruskim fabrikama.
Policija hapsi studentePolicija u Minsku uhapsila je studente koji su se odazvali pozivu opozicije da učestvuju u nacionalnom štrajku.
Policija
je počela nasilno da hapsi studente, kojih je bilo stotinak u povorci u centru Minska, i da ih uvodi u policijska vozila.
Istovremeno, ispred zgrada fakulteta u Minsku grupe studenata okupile su se da mirnim protestom iskažu nezadovoljstvo državnom politikom.
Hapšenja, šok-bombe, gumeni meciU nedelju su se demonstranti okupili na ulicama Minska i drugih gradovima širom Belorusije, mahali crveno-belim zastavama opozicije i uzvikivali "štrajk".

Lokalni mediji su preneli da se oko 100.000 ljudi pridružilo demonstracijama u glavnom gradu Minsku.
Ruski reporteri su sa lica mesta preneli da je ispaljeno najmanje deset šok-bombi, kao i da je policija upotrebila gumene metke. Snage bezbednosti su blokirale puteve u centru Minska, a postavljeni su i vodeni topovi.
Beloruske vlasti su uhapsile 290 demonstranata, a hapšeni su i novinari, prenela je agencija TASS.
U izveštaju neregistrovane organizacije za zaštitu ljudiskih prava "Vesna", navedeno je da je policija najviše demonstranata uhapsila u Minsku i u Grodnom, kao i da su demonstracije održane u Brestu, Bobruisku, Vetebsku, Mogiliovu, Pinsku, Polocku i drugim gradovima širom zemlje.
Ključni zahtev demonstranata je ostavka predsednika Aleksandra Lukašenka, prekid nasilja u državi i puštanje na slobodu političkih zatvorenika.
Pogledaj vesti o: Štrajk policije,   Izbori

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Belorusiju zahvatio generalni štrajk

Izvor: Danas, 26.Okt.2020

Grupe radnika i studenata u Belorusiji odazvale su se na poziv na generalni štrajk koji je uputila opoziciona liderka Svetlana Tihanovska da bi se izvršio pritisak da predsednik Aleksandar Lukašenko podnese ostavku. Radnici u pojedinim državnim fabrikama su odložili alat i uzvikivali slogane ispred...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.