Pobuna blokira nebo Evrope

Izvor: Vesti-online.com, 11.Avg.2018, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobuna blokira nebo Evrope

Nemački piloti u irskoj niskotarifnoj aviokompaniji Rajaner u petak se priduružuju kolegama u Belgiji, Švedskoj i Irskoj u štrajku koji će na nemačkom tržištu značiti 250 otkazanih letova, dok je 104 poletanja otkazano u Belgiji, 22 u Švedskoj i 20 u Irskoj.

Talas štrajkova nezadovoljnih radnika, od zemaljskog i kabinskog osoblja do pilota preti da ozbiljno ugrozi operacije kompanije koja se predugo oglušivala na apele o teškim uslovima rada, tempu koji je nametnut >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << mahnitom željom za štednjom.

Sve niži i niži troškovi su ljude izložili paklenim naporima i samo je bilo pitanje vremena kada će sistem početi da puca. Kompanija je uspela da pred Božić 2017. spreči sindikalnu akciju, ali je to samo značilo da će ih problemi sačekati na vrhuncu letnje sezone, kad to takve kompanije i najviše boli. Oni koji su sumnjali da će u 32 godini dugoj istoriji radnici Rajanera prvi put ući u štrajk, sada su dobili grubo otrežnjenje.

Današnji dan će biti posebno važan i da se vidi šta će se u Holandiji dogoditi, jer su piloti stacionirani u tamošnjim bazama najavili da bi mogli da se priključe štrajku.

Aviokompanija Rajaner operiše iz 86 baza u 37 zemalja i godišnje preveze više od 130 miliona putnika, ali je poslovodstvo dosad uspelo da zaključi nove, poštenije ugovore o radu samo sa letačima u Velikoj Britaniji i Italiji, dva najveća tržišta kompanije.

Predstavnik Rajanera Keni Džejkobs je uputio izvinjenje putnicima zbog otkaza letova, ali i prekor kabinskom osoblju za koje je rekao da je "jako dobro plaćeno, sa do 40.000 evra godišnje".

- Imaju 14 dana mesečno slobodno, nove uniforme, plaćenaa bolovanja i ovaj štrajk je neopravdan i samo će uznemiriti ljude koji idu na odmore. Piloti zarađuju 190.000 evra godišnje - rekao je Džejkobs.

Kad je reč o Nemačkoj, trećem najvećem tržištu Rajanera, piloti, njih oko 400, okupljeni u sindikat Ferajnigung kokpit, koji okuplja 96 odsto pilota, dao je rok poslovodstvu da do 6. avgusta ponudi neko rešenje kako ne bi došlo do štrajka.

465 aviona tipa boing 737-800

220 celogodišnjih destinacija

37 država

7,1 milijarda evra prihoda

1,6 milijardi evra godišnja zarada

13.000 zaposlenih

To se nije dogodilo i avioni na određenim destinacijama danas neće leteti, a hiljade putnika biće poremećeno zbog otkazivanja saobraćaj. Kao i svaka niskotarifna kompanija, Rajaner nema kod-šer ugovore, niti partnerske kompanije, te putnici jednostavno ne mogu biti preusmereni ili preuzeti od drugih aviokompanija da bi stigli do svog odredišta.

Svi oni, prema propisima, mogu od kompanije da dobiju bukiranje drugog leta ili povraćaj novca u celosti.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.