Padaju u nesvest

Izvor: Glas javnosti, 01.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Padaju u nesvest

KRAGUJEVAC - Radnicima Fabrike kože „Partizan“ Veroslavu Pajeviću i Negoslavi Jelić, koji od ponedeljka štrajkuju glađu, juče je pozlilo, pa su im pomoć pružili lekari Hitne pomoći.

Inače, štrajkače su obišli inspekcija rada, predstavnici Gradskog veća sindikata, ali i policija, koji su došli da se uvere da li štrajk protiče u miru i kakvo je zdravstveno stanje radnika.

Svetozar Bojanić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << predsednik Štrajkačkog odbora, tvrdi da su inspektori rada naložili sindikatu i direktoru Dejanu Đorđeviću da odmah počnu pregovore.

- Štrajkački odbor prihvata pregovore, ali ni pod pritiskom nećemo odustati od naših zahteva, a to je isplata plata za poslednjih osam i uplata doprinosa penzionom fondu za proteklih pet godina, u ukupnom iznosu oko 250 miliona dinara i socijalni program za odlazak na biro. Zahtevamo da izjašnjavanje za odlazak iz fabrike bude isključivo na dobrovoljnoj bazi, a ne po selekciji i volji poslodavca - kaže Bojanić.

On je podsetio da od 120 kožara njih sedamdesetak štrajkuje.

- Štrajkuje glađu četrdesetak radnika, a njih oko trideset je u fabrici, povremeno odu do kuće, porodici, a zatim se vrate da podrže kolege. Većina štrajkača stariji su od pedeset godina i njihovo zdravstveno stanje je loše. Oni iza sebe imaju više od trideset godina teškog rada. Niko nema pravo da im ugrožava život, pa ni mi - kaže Bojanić.

Radolija Vukotić, predsednica Samostalnog sindikata, ističe da su radnici iscrpljeni.

- Gladujemo već godinama, i ne treba da čudi zašto je Veroslavu i Negoslavi pozlilo. Bilo im je muka, ali nisu hteli da napuste kolege, ostali su u fabrici, a na kraju im je bila neophodna lekarska pomoć - kaže Vukotićeva.

Ona je potvrdila da su radnici spremni da pregovaraju sa poslodavcem.

- Mi smo ovde 24 sata i čekamo da poslodavac dođe - kaže Vukotićeva.

Jovan Aleksić, vlasnik preduzeća „034“ i predsednik Upravnog odbora „Partizana“, koji je u novembru prošle godine na Berzi kupio akcije kožare, potvrdio je da su inspektori naložili hitne pregovore sa štrajkačima. Jovan Aleksić, inače otac vlasnika „Partizana“ Aleksandra Aleksića, kaže da su kupili kožaru da bi proširili porodični biznis, a ne da bi ugasili proizvodnju. Prema njegovim rečima, dosadašnji pregovori sa radnicima završeni su bez rezultata i da je pitanje kako dalje.

- Do sada smo investirali u nabavku 200 tona sirovina, kao i u rekonstrukciju i remont postrojenja. Ipak, čini mi se da smo mi kupili samo dugove. Poreska uprava je aktivirala hipoteke, a bivši vlasnik Slavoljub Rakić je aktivirao i hipoteku od oko 13 miliona dinara - kaže Aleksić.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.