Lekari će primati samo hitne slučajeve

Izvor: Blic, 21.Apr.2012, 04:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari će primati samo hitne slučajeve

U toku sledeće nedelje oko 100.000 zaposlenih u zdravstvu, članova četiri reprezentativna sindikata, stupiće u štrajk zbog planirane uredbe Vlade, kojom se plate zaposlenih umanjuju za 10 odsto.

Odluka je doneta zbog neuspelog sastanka s predstavnicima Ministarstva zdravlja, zbog čega se može očekivati da će od ponedeljka zdravstenu pomoć dobijati samo hitni pacijenti.

Na jučerašnjem sastanku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << s čelnicima Ministarstva sindikati su tražili da se primena uredba Vlade o korektivnom koeficijentu odloži za sedam meseci. U Nemanjinoj za ovaj predlog nije bilo sluha, zbog čega su reprezentativni sindikati jednoglasno odlučili da se pridružuju Sindikatu lekara i farmaceuta u štrajku. Tako će od ponedeljka početi sa štrajkom članovi Gradskog sindikata "Nezavisnost”, a od srede Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije.

Problem je Zakon o platama, po kome se samo u zdravstvenom sistemu, za razliku od drugih javnih službi, od 1. juna uvodi novi način obračuna plata. Primenjivao bi se model plaćanja po glavi stanovnika za primaran nivo, dok bi na sekundarnom i tercijalnom nivou bio uveden model finansiranja prema dijagnostičkim grupama. To znači da će lekarima plata zavisiti od broja pacijenata i urađenih dijagnostičkih procedura, ali će im u startu biti umanjena za 10 odsto.

Dr Dragan Cvetić, predsednik Sindikata LFS, kaže da se nastavlja započet štrajk u preko 60 zdravstvenih ustanova širom Srbije.

- Sastanak u Ministarstvu zdravlja još jednom je pokazao ignorantski odnos prema zaposlenima u zdravstvu. Pomoćnca ministra nam je rekla da nema ovlašćenje da razgovara o štrajkačkom zahtevu, ukidanju ili odlaganju uredbe. Time je sastanak koji je trajao desetak minuta i završen - kaže dr Cvetić.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti dr Zoran Savić ističe da će ovaj sindikat, koji ima oko 65.000 članova, u štrajk ući od srede.

- Poštovaćemo minimalni proces rada, a oni koji donose nakaradne zakone neka i leče građane - kaže dr Savić.

Šta znači štrajk u zdravstvu, od srede će osetiti Vlada i njeni funkcioneri, tvrdi Zoran Ilić, predsednik Granskog sindikata "Nezavisnost”. On kaže da samo tako mogu naterati poslodavce da ih ozbiljno shvate. U Sindikatu medicinskih sestara i tehničara još nisu odlučili da li će štrajkovati jednočasovnim prekidom ili minimalnim radom.

Štrajk za građane znači da ih lekari neće primiti u ordinaciju ukoliko ne budu hitni slučajevi. Minimum procesa rada se prilagođava specifičnostima zdravstvene ustanove. Domovi zdravlja moraju da prime hitne i neodložne pacijente, ali propisivanje lekova na recept kada su neophodni, kao što je insulin, spada u minimum procesa rada. Svaki direktor ustanove treba da izda uputstva doktorima šta je minimum procesa rada.

Ministarstvo zdravlja: Politički štrajk

U Ministarstvu zdravlja kažu da sindikati nisu pokazali spremnost da razgovaraju o konkretnim predlozima, već su jedino istakli ultimativni zahtev za odlaganjem uredbe. Zbog toga u Ministarstvu misle da prava namera sindikata nije poboljšanje položaja zaposlenih, već ima isključivo politički karakter u vreme predizborne kampanje.

Povezane vesti: Počinju pregovori o zahtevima Vojvodine Tadić: Postoji mogućnost da ne dobijemo status kandidata EU nezadovoljna radom srpske Vlade Tahiri: Još se utvrđuje dnevni red za pregovore sa Srbijom Tači i Pacoli formiraju novu Vladu Kosova

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.