KROACIJA ERLAJNZ SUTRA U ŠTRAJKU

Izvor: Kurir, 07.Mar.2012, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KROACIJA ERLAJNZ SUTRA U ŠTRAJKU

Sindikalni predstavnici štrajk su organizovali jer u pregovorima o novom kolektivnom ugovoru nisu prihvaćeni njihovi zahtevi

ZAGREB - Od sutra ujutro u šest časova počinje 24-časovni štrajk upozorenja koju organizuje koordinacija sindikata hrvatskog nacionalnog avio-prevoznika Kroacije Erlajnza (Croatia Airlines). Otkazano je 30 letova, od kojih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << će se deo obaviti će se prema izmenjenom redu letenja.

Uprava smatra da će štrajk prouzrokovati skoro 200.000 evra štete, a da će šteta od ponovnog uspostavljanja redovnog reda letenja biti i veća. Sindikati sa svoje strane da zbog štrajka kompanija neće trpeti komercijalnu štetu, nego da su moguće i uštede jer KA gubi dnevno do 147.000 evra. Sindikalni predstavnici štrajk su organizovali jer u pregovorima o novom kolektivnom ugovoru nisu prihvaćeni njihovi zahtevi. Sindikalisti tvrde da su upravi izneli minimalne zahteve, a traže i prestanak zapošljavanja preko spoljnih agencija i sređivanje sistema napredovanja unutar kompanije.

Sindikati pilota i kabinskog osoblja, kao i Samostalni strukovni sindikat aviomehaničara i Novi sindikat ne žele da odustanu od tzv. nematerijalnih zahteva, čije bi prihvatanje kompaniji prouzrokovalo dodatni finansijski trošak od skoro 18 miliona kuna (2,31 miliona evra) do kraja ove godine, dok bi se u 2013. godini taj iznos popeo na 22,4 miliona kuna (2,96 miliona evra). Iz KA su saopštili da je za sutrašnje letove predbeleženo više od 3.000 putnika, pa će kompanija uložiti sve napore da se posledice štrajka svedu na najmanju moguću meru.

Svi putnici koji su rezervisali i kupili kartu za neki od otkazanih letova moći će karte da zamene bez doplate, a ako u potpunosti odustanu od putovanja, karta će im biti refundirana u potpunosti, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.