Štrajk prosvetnih radnika
Štrajk prosvetnih radnika

Članovi više reprezentativnih sindikata prosvetnih radnika štrajkuju u više od 500 škola u Srbiji tražeći poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih u prosveti. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije štrajkuje skraćenjem časova sa 45 na 30 minuta, dok sindikat obrazovanja Srbije i sindikat radnika u prosveti Srbije u znak protesta neće održavati čas u prvoj i drugoj smeni dok se ne reši stanje u školstvu.
Sindikat zaposlenih i radnici često organizuju štrajk upozorenja poslednjih godina, i sve više radnika se uključuje u štrajk koji se organizuje u svim školama.

Zaposleni traže povećanje zarade za 12 odsto umesto predloženih šest, sindikati obrazovanja zatražili su hitne pregovore sa Vladom Srbije o povećanju zarada, pre donošenja budžeta za naredne godine, a svi sindikati su saglasni da vlada nije ispoštovala sporazum kojim je 17. novembra prošle godine prekinut na kratko štrajk prosvetnih radnika. Sindikati su naveli da je vlada još tada obećala jednokratnu pomoć u visini jedne mesečne plate, a da im je isplaćeno 7.000 dinara, kao i da nije rešen problem nastavnika koji su tehnološki viškovi. Ni po jednim od zahteva niko nije kontaktirao prosvetare, tako da nemaju komunikaciju ni socijalni dijalog sa ministarstvom prosvete.

Prve akcije prosvetara su pregovori, a ako ne dođe do sporazuma biće sindikalnog odgovora. Prema podacima dobijenim od školskih uprava od ukupno 1.772 škola tokom prepodnevne smene u štrajku upozorenja učestvovalo je 133 srednje i 312 osnovnih škola što je 25,11 odsto. Sindikati kao zahteve navode povećanje koeficijenata u aprilu i oktobru u iznosu od četiri odsto od zarada za navedene mesece, kao i isplatu nagrada utvrđenih sporazumom i posebnim kolektivnim ugovorom u iznosu od 5.000 dinara. Cilj štrajka jeste upozorenje da se popravi položaj zaposlenih u prosveti koji je izuzetno loš i da se dovede na nivo pre smanjenja plata. 2016. godine decembra meseca prosvetari su održali opet štrajk upozorenja, a broj nastavnika koji su skratili časove ili su obustavili nastavu tokom prvog časa značajno se razlikuje, zavisno od izvora.

U sindikatu prosvete profesori su dostavili podatak da su u 512 škola časovi bili skraćeni. Sindikat obrazovanja izbrojao je 522 škole u štrajku, od ukupno 672 članice. U sindikatu radnika u prosveti postoji podatak da prvi i drugi čas u školama nisu držali nastavnici u 338 osnovnih i srednjih škola. Prosvetni radnici su održali više štrajkova u znak upozorenja kako bi upozorili na tešku materijalnu situaciju u kojoj se nalaze profesori. Oni zahtevaju da im se ispuni obećano iz sporazuma 2015. godine, da se počne sa primenom zakona o platnim razredima kao i da se plata poveća. Prosvetari dodaju da su 26. septembra poslali pismo ministarstvu prosvete kako bi sa njima razgovarali, međutim odgovor još uvek nisu dobili.

Zakazan je štrajk jer nije ništa nije ispunjeno iz sporazuma o rešavanju spornih pitanja koji je potpisan u aprilu prošle godine sa ministrima Srđanom Verbićem i Kori Udovički. Novo ministarstvo se i dalje oglušava o zahteve prosvetara, sindikat ne odustaje, plate prosvetnih radnika su sada 13,5 odsto niže od republičkog proseka.
Pošto nema izgleda da će se skoro primeniti zakon o platnim razredima radnici traže hitne izmene uredbe o koeficijentima i da odnos plata prvog, četvrtog i sedmog stepena bude 1:2:4.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Sutra štrajk upozorenja zbog najave gašenja škole u Zrenjaninu

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) najavio je da će sutra njegovi članovi stupiti u štrajk upozorenja jednosatnom obustavom rada u svim školama u Srbiji.

Izvor: Radio 021, 28.Feb.2024, 17:03

Detaljnije >>

Prosvetari: Štrajk upozorenja sutra zbog najave gašenja škole u Zrenjaninu

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) najavio je da će sutra njegovi članovi stupiti u štrajk upozorenja jednosatnom obustavom...

Izvor: Danas, 28.Feb.2024

Detaljnije >>

U sredu štrajk upozorenja zaposlenih na Državnom univerzitetu

U sredu štrajk upozorenja zaposlenih na Državnom univerzitetu

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost“ na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru stupiće u sredu, 28. februara, u polusatni štrajk upozorenja u holu te visokoškoske ustanove. Kako su naveli, štrajk se organizuje zbog bahatog i diskriminatrnog odnosa poslodavca prema zaposlenima, a posebno zbog degradirajućeg i protivpravnog odnosa prema članovima tog sindikata. Oni od DUNP-a traže da kroz dijalog sa ovim sindikatom uđe u proces izmene Statuta univerziteta, donese Pravilnik...

Izvor: SandzakPress.net, 24.Feb.2024, 13:34

Detaljnije >>

Prosvetni radnici u Crnoj Gori obustavljaju štrajk, prihvatili plan vlade

Glavni odbor Sindikata prosvete Crne Gore okončaće štrajk jer je prihvatio ponudu vlade o povećanju plata, javlja RTCG.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2024

Detaljnije >>

Okončan štrajk nastavnika u Crnoj Gori: Od 1. jula 10 odsto povišice, a od septembra još 17

Đaci u crnogorskim školama od sutra će ponovo imati redovnu nastavu pošto su Vlada i Sindikat prosvete postigli dogovor o povećanju zarada nastavnika.

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Feb.2024, 21:37

Detaljnije >>

končan štrajk nastavnika u Crnoj Gori: Od 1. jula 10 odsto povišice, od septembra još 17

Đaci u crnogorskim školama od sutra će ponovo imati redovnu nastavu pošto su Vlada i Sindikat prosvete postigli...

Izvor: Danas, 21.Feb.2024

Detaljnije >>

Prosvetni radnici u Crnoj Gori obustavljaju štrajk, prihvatili plan vlade

Prosvetni radnici u Crnoj Gori obustavljaju štrajk, prihvatili plan vlade

Glavni odbor Sindikata prosvete Crne Gore okončaće štrajk jer je prihvatio ponudu vlade o povećanju plata, javlja RTCG.. Prosvetni radnici u Crnoj Gori u ponedeljak su stupili u štajk, tražeći da se ispoštuje Granski kolektivni ugovor (GKU), prema kojem im je obećano povećanje plate od 10 odsto od 1. januara ove godine. Vlada je jutros dostavila sporazum po kojem će prosvetarima zarada od 1. jula biti povećana 10 odsto,...

Izvor: B92, 21.Feb.2024

Detaljnije >>