Osuđena zbog sporta ipak oslobođena

Izvor: B92, 24.Nov.2014, 00:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđena zbog sporta ipak oslobođena

Britanka iranskog porekla Goneh Gavami, osuđena na godinu dana zatvora zbog pokušaja da prisustvuje odbojkaškom meču u Iranu, oslobođena je uz kauciju.

Gavami (25) je oslobođena zbog zdravstvenih problema i trenutno je sa roditeljima u Teheranu, u iščekivanju odluke Apelacionog suda.

Kako su podsetile agencije, Gavami je uhapšena 20. juna kada je sa grupom žena pokušala da uđe na stadion i gleda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbojkašku utakmicu.

Gavami, diplomirana pravnica iz Londona, štrajkovala je glađu nakon hapšenja, a na stotine hiljada ljudi je potpisalo peticiju za njeno oslobađanje.

Iranska štampa je navela da je Gavami oslobođena posle položene kaucije od 38.000 dolara.

Početkom meseca osuđena je na godinu dana zatvora, a iransko tužilaštvo je optužilo za veze sa opozicijom.

Gavami je služila kaznu u zloglasnom teheranskom zatvoru Evin.

Na Fejsbuk stranici "Sloboda za Goneh Gavami", gde su njeni prijatelji i porodica vodili kampanju za njeno oslobađanje, nalaze se njene fotografije i slogan: "Uhapšena zbog toga što je htela da gleda odbojkašku utakmicu".

Šef iranske policije, general Esmail Ahmadi Mogadan, rekao je tada novinarima da "još nije u interesu javnosti" da žene i muškarci zajedno prisustvuju takvim manifestacijama.

Ženama nije dozvoljeno da prisustvuju ni fudbalskim utakmicama u Iranu, a zvaničnici to objašnjavaju time da se one na taj način štite od vulgarnog ponašanja muških obožavalaca fudbala.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.