Kad odbojkaši zasviraju gitare

Izvor: Politika, 07.Jul.2015, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad odbojkaši zasviraju gitare

Od devet članova domaćeg benda „Ničim izazvan”, troje su sportisti: Boris Bakalov i Bojan Gluvajić igrali su odbojku u „Partizanu”, a Dragana Ilić bila je reprezentativka Srbije

Oni su jedan od najviših bendova na svetu. Tako vole za sebe da kažu jer je prosečna visina devetočlanog sastava „Ničim izazvan” – 193 centimetra. A među njih devet troje je odbojkaša – Boris Bakalov, Bojan Gluvajić i Dragana Ilić, nekadašnja reprezentativka. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Vreme osnivanja sastava računaju ne od trenutka kada su se sastavili, već od godine u kojoj su objavili prvi singl – „O tebi”. Bilo je to 2012, a nešto pre toga javila se ideja o novom, žanrovski potpuno neopredeljenom bendu. A osnivali su grupu na relaciji Finska–Austrija–Beograd–Vrbas.

Dvojica nekadašnjih „Partizanovih” odbojkaša, Boris i Bojan, jedan u Finskoj, drugi u Austriji, u trenucima odmora uzimali su gitare u ruke i pevali pesme. Slali su ih jedan drugome da bi prekratili vreme između dva treninga i posle napornih vežbi.

– Pre odlaska u inostranstvo Bojan i ja smo igrali u „Partizanu”. Ja od jedanaeste do 21. godine, a Bojan nekoliko godina. Onda smo otišli svaki na svoju stranu – ja godinu dana u Rumuniju, a potom u Finsku dok je Bojan malo više „šetao” – bio je u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji. Preko interneta smo se „gađali” pesmama. Svirali smo gitare i pevali, a onda poslednju godinu zajedno proveli u Finskoj – priča Boris Bakalov, koji je šest godina profesionalno igrao odbojku u finskom gradiću Joensu za tamošnji klub „Rijento”.

Tih šest godina Boris će zauvek nositi u sebi, priznajući da je Finska, pored Srbije, jedina zemlja u kojoj bi mogao da živi.

– Pamtiću Finsku kao zemlju u kojoj se živi bez stresa, u kojoj je sve uređeno, fantastično organizovano... – ističe Boris, koji se sa kolegom Bojanom prošle godine ipak vratio u Srbiju.

Zbog čega, pitamo ga, a on priznaje da ni sam ne znam tačan odgovor, ali da će biti da je to zbog muzike. A muzikom su se on i Bojan bavili svake godine kada su se od aprila do septembra odmarali od odbojkaške sezone.

– Kako je to bavljenje muzikom postajalo sve ozbiljnije, odlučili smo da se vratimo i potpuno posvetimo tome. Prvi objavljeni singl „O tebi” je pesma koju sam ja napisao, ali to nije bila i moja prva napisana numera. Neke od njih potom su ušle na prvi album, koji smo nazvali po imenu benda – priča Bakalov, objašnjavajući da su članovi benda bukvalno prijatelji iz kafane.

– Bojan je iz Vrbasa i ja sam stalno tamo išao. I u bend su tako ušli Dragana, naša koleginica, nekadašnja reprezentativka, Bojanov brat, koji je basista u bendu, klavijaturista je radio kao šanker u kafiću u kojem smo se okupljali... Pesme pišemo Bojan i ja, a pre objavljivanja prvog albuma 2014, pustili smo u etar šest singlova, više od polovine sa albuma. Dosta mesta smo obišli pre nego što je izašao taj naš prvenac. Pošto smo novi u muzičkoj priči, bili smo u dilemi da li uopšte da izdajemo album jer smo šest singlova već objavili. Ali, kada smo ga ipak izdali, videli smo da su pesme tek dobile na snazi. Niko od nas nije očekivao da ćemo uspeti tako brzo da se probijemo u Srbiji – kaže naš sagovornik, podsećajući da će bend nastupiti na predstojećem „Muzikolodži” festivalu, i to pre nastupa čuvene grupe „Brend nju heviz”, kao i na „Egzitu, „Lav” festu...

Momci i jedina devojka iz grupe uveliko pripremaju novi album, koji bi trebalo da se pojavi na jesen, a do jeseni planiraju nastupe pred sve većom publikom. Naš sagovornik priznaje da njihova muzika ne može da se žanrovski ukalupi jer to i ne žele.

– Nas je devetoro i svako sluša nešto drugo. Od one lepe, prave narodne muzike do najtvrđeg roka i panka. Svi sve slušaju pa se to odražava i na muziku koju mi pravimo. Čuje se kako u našoj muzici postoji raspon od najtvrđeg do najmekšeg zvuka – smatra Bakalov.

S. Čikarić

-----------------------------------------

I odbojkaši na svirkama

– Dođu i odbojkaši na naše koncerte. Slušaju nas mesecima, a ne znaju da smo to mi, njihove nekadašnje sportske kolege. Kada shvate ko je u bendu, naprosto ne veruju. Budu u čudu – kaže Boros Bakalov.

-----------------------------------------

Daleko je Finska

– Finska neguje muzičku kulturu i voleo bih da održimo koncert u tamo, ali nisam siguran da postoji realna šansa da se to ostvari. Nas je devet u bendu i put bi bio skup. Zapravo, voleo bih ponovo i turistički da odem jer je tamo najlepša priroda na svetu. Tamo vam se život, sigurno, produži za pet godina – ističe Bakalov.
Pogledaj vesti o: Odbojka

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.