Izvor: B92, 26.Nov.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Telekom: IPTV od 1. decembra

Beograd -- Telekom Srbija od prvog decembra uvodi IPTV u komercijalnu upotrebu u Srbiji. IPTV je digitalna televizija, a slika se prenosi putem Interneta.

U ponudi sada imaju 47 kanala u osnovnom paketu, i još 12 u dodatnom, a korišćenje će do kraja januara 2009. biti besplatno. Za razliku od dosadašnjeg gledanja TV programa, sa IP televizijom gledaoci postaju urednici sopstvenog televizijskog programa.

Tako, na primer, možete bilo koju emisiju, sa bilo kog kanala, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sedam dana unapred rezervisati i snimiti, neke programe zaključati tako da niko ne može da ih gleda, ili napraviti listu omiljenih kanala.

"Ova usluga, baš zato što je bazirana na digitalnom prenosu, omogućava mnogo bolji kvalitet slike. Svaki korisnik koji želi uslugu IPTV-a može da je ima, i nije uslov da se uzme ADSL Internet”, objašnjava direktor Direkcije za komercijalne poslove Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

Da bi se koristila ova tehnologija za praćenje TV slike potrebno je imati poseban uređaj, koji se zove "set top boks”.

On se postavlja između televizora i telefonske utičnice, do koje dolazi PTT signal koji mora imati takozvanu karakteristiku ADSL veze, koju odobrava i uvodi Telekom.

"Cela komunikacija se obavlja preko daljinskog upravljača, gledano iz ugla korisnika. I ono što korisnik prvo uradi kada se instalira jedan ovakav uređaj je da unese svoju lozinku”, kaže Branislava Gerić-Tarle iz Telekoma Srbije.

Način korišnjenja, ma koliko zvučao komplikovano, u suštini je vrlo jednostavan, ništa složeniji od korišćenja Interneta. Cena ovog paketa je 590 dinara mesečno.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.