Svedok: Hrvatski vojnici ubili moju majku i spalili telo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok: Hrvatski vojnici ubili moju majku i spalili telo

HAG - U nastavku suđenja trojici hrvatskih generala pred Haškim tribunalom, svedok optužbe Sava Mirković opisao je danas kako su mu u avgustu 1995, posle operacije "Oluja", hrvatski vojnici u okolini Knina ubili majku, a zatim spalili njeno telo.

Za progon srpskog stanovništva i druge zločine tokom i posle "Oluje" u avgustu i septembru 1995, optuženi su generali Ante Gotovina, koji je zapovedao tom ofanzivom, Ivan Čermak koji je bio vojni guverner >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Knina, i Mladen Markač, tadašnji komandant hrvatske specijalne policije.

Svedok Mirković koji je Krajinu napustio prvog dana Oluje, 4. avgusta 1995, ispričao je da je njegova majka Đuka ubijena ispred svoje kuće u zaseoku Mirkovići kod Polače 12. avgusta te godine.

"Rođaka Smilja Mirković ispričala mi je da je stajala sa mojom majkom ispred kuće i da su videle dva vojnika kako preko polja idu prema njima ... Jedan od vojnika je pucao na njih ... Moja majka je odmah pala pogođena, a Smilja je pala preko nje i onesvestila se ... Kad se osvestila, videla je da je moja majka mrtva i zatim pobegla", posvedočio je Mirković.

Po svedokovim rečima, jedan njegov rođak je posle desetak dana kod porodične kuće Mirkovićevih pronašao spaljene posmrtne ostatke, odnosno "kosti" njegove majke i pokopao ih u dvorištu.

Tokom unakrsnog ispitivanja, odbrana generala Gotovine sugerisala je da je svedok bio pripadnik vojske Republike Srpske Krajine i da je zato pobegao prvog dana hrvatske ofanzive.

"Moja majka nije bila vojnik, pa vidite šta se desilo s njom", odgovorio je Mirković, negirajući da je bio u vojsci RSK.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.