Andrić, Kiš, Krleža i  Selimović među odabranima

Izvor: Glas javnosti, 26.Jul.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Andrić, Kiš, Krleža i Selimović među odabranima

Nedavno je objavljeno drugo izdanje zanimljivog leksikona pod nazivom „1001 Books You Must Read before You Die“ („1001 knjiga koju morate pročitati pre nego umrete“) koja na više od 950 stranica donosi vodič kroz najbolja dela svetske književnosti svih vremena, od Šeherezadine „Hiljadu i jedne noći“ (prvi put štampane oko 850) do romana „Animal’s People“, koji je prošle godine nominovan za Bukerovu nagradu. Među svetskom književnom elitom na ovom spisku našao se i naš >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nobelovac Ivo Andrić sa svoje dve knjige „Na Drini ćuprija“ i „Travnička hronika“. U antologiju su uvršteni i Danilo Kiš i Meša Selimović. Među piscima sa prostora bivše Jugoslavije na spisku autora knjiga koje treba neizostavno pročitati zastupljeni su i Miroslav Krleža, romanima „Povratak Filipa Latinovića“ i „Na rubu pameti“, Antun Šoljan romanom“Luka“, Dubravka Ugrešić romanom „Muzej bezuvjetne predaje“ i Slavenka Drakulić knjigom „Kao da me nema“.

Urednik ovog zanimljivog književnog leksikona je profesor engleske književnosti na Univerzitetu u Saseksu, Peter Boksel, koji je za ovu priliku angažovao dvadesetak stručnih saradnika, a knjigu je objavio izdavač „Cassell Illustrated“ koji posluje pod okriljem ugledne izdavačke grupe“Oktopus“. Reč je o zapravo drugom izdanju (prvo se pojavilo 2006.), izazvavši veoma burne reakcije javnosti. Interesantno je da je polovina naslova obuhvaćena ovim izborom nastala posle Drugog svetskog rata, što je podstaklo mnoge čitaoce i kritičare da se pobune. Budući da je reč o, na neki način, subjektivnom izboru dvadesetoro ljudi, reagovali su najpre novinari i čitaoci NJujork tajmsa na prvo izdanje „1001 Books You Must Read Before You Die“. Osim toga, razlog njihovog nezadovoljstva je bio i to što je u antologiju uvršteno čak osam dela Ijana Mek Juena, a neki su čak osporili njegove kvalitetu argumentom da je bio na široj listi nagrade za najgori opis seksa u književnosti, zatim jer je na popisu premalo Tolstoja i LJermontova, previše je romana koji svojom upitnim kvalitetom oduzimaju ozbiljnost listi i slično. Interesantno je i to da je Paulo Koeljo zastupljen sa svoja dva naslova ali da na listi najboljih knjiga nema njegovog romana“Alhemičar“, koji je i proslavio ovog pisca, a sama knjiga doživela milionske tiraže širom sveta. Među autorima odabranih knjiga koje svaki čovek treba da pročita pre nego što umre našli su se Vilijem Šekspir, Onore de Balzak, Čarls Dikens, Fjodor Dostojevski, Tolstoj, Filip Rot, Nabokov, LJermontov, Margaret Diras, Kazuo Išiguro, Pol Oster, Don DeLilo...

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.