PROKLETSTVO IPHONE-a: Radnici koji ga prave masovno umiru od raka! (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 16.Sep.2014, 01:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROKLETSTVO IPHONE-a: Radnici koji ga prave masovno umiru od raka! (FOTO)

Kompanija Apple istražuje fabrike koje su zadužene za proizvodnju delova iPhone-a u Kini, nakon otkrića da je veliki broj mladih radnika oboleo ili preminuo od leukemije.

Najmanje 13 radnika u ranim dvadesetim godinama je od 2010. godine obolelo od leukemije u fabrici Foxconn u gradu Šendžen, a petoro je već preminulo.

Porodice umrlih veruju da je uzrok leukemije taj što su radnici izloženi opasnim hemikalijama, među kojima su i one koje se koriste >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << za čišćenje električnih panela. Pretpostavlja se da je broj radnika koji bi mogao da oboli od ove vrste kancera daleko veći.

Foto: AP/Tanjug

Još crnja stvar u celoj priči je to što su oboleli radnici otpušteni, a njihove familije bankrotirale pokušavajući da sami plate lečenje.

Kompanija Apple pomenute tvrdnje shvata veoma ozbiljno i istražuje problem u fabrici u Šendženu, gde 230.000 kineskih migranata nedeljno proizvede dva miliona iPhone-a. Detalji o obolelima od leukemije pojavili su se prošlog meseca, kada je gigant iz Kupertina objavio da će prestati s korišćenjem dve potencijalno toksične hemikalije u proizovodnji iPhone-a – benzen i n-heksan.

Svih 13 osoba koje su obolele od kancera je uzrasta između 19 i 24 godine. Njihove porodice tvrde kako im nadređeni nisu objasnili potencijalne opasnosti na radnim mestima, kao i da su za zaštitu od opasnih hemikalija koristili samo plastične rukavice i maske za lice.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)
Pogledaj vesti o: iPhone,   Apple

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.