Za fudbalske sladokusce, vikend pun derbija

Izvor: RTS, 31.Okt.2014, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za fudbalske sladokusce, vikend pun derbija

Vikend pred nama obeležiće fudbalski derbiji širom Starog kontinenta. Sve počinje u subotu u Rusiji, gde se sastaju CSKA i Zenit, a završava u nedelju velikim turskim derbijem između Bešiktaša i Fenerbahčea.

Fudbalski vikend pred nama kao stvoren je za ljubitelje "najvažnije sporedne stvari na svetu". Veliki fudbalski derbiji igraju se čak u pet država, od Rusije do Engleske.

Prvi će na veliku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pozornicu fudbaleri CSKA iz Moskve i Zenita iz Sankt Petersburga (subota, 14). Dve ekipe dominiraju ruskim fudbalom u poslednje četiri godine, a poslednje dve su "armejci" bili šampioni, Zenit odmah iza.

Ipak, ekipa iz Sankt Petersburga je u odličnoj formi, nalazi se na prvom mestu na tabeli ruske Premijer lige, sa četiri boda više od CSKA, pa će za domaću ekipu na Himki areni ovo biti idealna prilika za hvatanje priključka i pohoda na "het-trik".

Sat vremena kasnije, Napoli i Roma će igrati jedan od najvećih derbija italijanskog fudbala (subota, 15). Roma je u nešto boljoj formi, mada još uvek boli nestvaran poraz od Bajerna na Olimpiku, dok Napolitanci imaju svoju računicu. 

Napoli je razočarao na početku ove sezone, pa ima priliku da pobedom nad "vučicom" preokrene tok sezone u svoju korist, možda se čak uključi i u šampionsku trku sa Juventusom i upravo Romom.

Veliki derbi nemačke lige možda više i nije derbi. Bajern i Borusija već godinama su neprikosnoveni u Bundesligi, a međusobni duel u Minhenu (subota, 18) trebalo bi da pokaže koliko su "milioneri" daleko od Bavaraca.

Duel dva najpopularnija nemačka kluba ima  drugu dimenziju, pošto se rat uveliko vodi i van terena. Bajern je već "oteo" Dortmundu Gecea i Levandovskog, dok se sprema "invazija" na još jednu veliku zvezdu Klopove ekipe - Marka Rojsa.

Nedeljni dan počinjemo velikim gradskim derbijem na Ostrvu, gde se sastaju Mančester siti i Mančester junajted (nedelja, 14.30). Gazda Mančestera vrlo lako bi mogao da postane i šampion Engleske, ali pita se tu i Morinjov Čelsi.

Siti je u rezultatskoj krizi, o čemu svedoči remi sa CSKA u Ligi šampiona, poraz u šampionatu od Vest Hema, kao i eliminacija iz Liga kupa od Njukasla. Sa druge strane, "đavoli" su donekle konsolidovali formu i od njih se očekuju dobri rezultati u nastavku sezone.

Za zabavan vikend pobrinuće se i Turci. Bešiktaš i Fenerbahče (nedelja, 18) igraju gradski derbi Istanbula, a crno-beli bi voleli da i posle nedelje ostanu na prvom mestu na tabeli turskog šampionata.

Fenerbahče je četvrti na tabeli, ali sa samo bodom zaostatka u odnosu na ekipu Slavena Bilića, dok Galatasaraj spremno čeka ishod meča dva velika rivala.

Na kraju, treba pomenuti da se i u Srbiji igra derbi, bar kada je položaj ekipa na tabeli u pitanju. Partizan će u nedelju od 19 časova na svom stadionu dočekati drugoplasiranu Vojvodinu, pa bi od tog duela u velikoj meri mogao zavisiti konačan plasman ekipa, makar u jesenjem delu sezone.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.