Izvor: BalkanRock.com, 16.Avg.2016, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sziget 2016: Bloc Party – žurka u šatoru

Bloc Party; foto: Miloš Cvetković

Petog dana Szigeta posetili smo koncerte koji su održali Sum 41, Brains i Bloc Party, a pažnju smo posvetili i propratnim sadržajima i aktivnostima.

Juče je bio najsunčaniji dan u Budimpešti od početka Szigeta. Već oko podneva mnogo kampera okupiralo je ogromni prostor ispred najveće festivalske bine, koji se sada pretvorio u ogromno igralište za fudbal, >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << odbojku, badminton, dok frizbiji lete sa svih strana. Takođe, veliki broj posetilaca izležavao se na suncu, pokušavajući da dobiju boju, dok je nemali broj sedeo u hladu u pozadini, čitajući, igrajući karte ili neke druge društvene igre.

Jedno od glavnih karakteristika ovog mesta jeste da pri ulazu u festivalski prostor dobijete Sziget pasoš, koji, pored detaljnih informacija o programu i satnicama na svim binama, sadrži i dve stranice od 23 pečata koje vam udaraju volonteri ispred raznih stejdževa, štandova i šatora. Cilj je da ih sve sakupite, nakon čega vas fotografišu i vi postajete Szitizen, ponosni državljanin Szigeta. Na taj način upoznajete sve delove festivala i imate prilike da učestvujete u širokoj lepezi raznoraznih interesantnih aktivnosti.

Ta potraga dovela nas je do Luminariuma, jedne od znamenitosti festivala. U pitanju je skulptura na naduvavanje koja se prostire na 800 kvadratnih metara i koju čine lavirintski tuneli i široki svodovi, u čijoj unutrašnjosti vas čeka zanimljiv svet svetlosti i boja, ekstremno vizuelno iskustvo. Ogromno interesovanje vlada za ovo mesto, a ove godine, struktura koja nosi naziv Trilumin, prvi put je postavljena na Szigetu. Sjaj dnevne svetlosti koji se prenosi preko šareno obojenog luminarijumskog pvc-a direktno utiče na sva čula i živopisne reflekcije boja se prelivaju preko zakrivljenih plastičnih zidova stvarajući sopstveni svet. Unutra smo zatekli i određeni broj posetilaca koji su meditirali u zabačenim uglovima ovog prostora, dok je svaka soba bila ispunjena umirujućom muzikom.

Zatim nas je put doveo do Ability Parka, odnosno mesta koje je, u prvom redu, namenjeno gostima sa određenim fizičkim ili mentalnim nedostacima i njihovoj društvenoj inkluziji, ali i svim ostalima, koji  na svojoj koži mogu da osete kako se te osobe nose sa svojim problemima u stvarnom životu. Moja malenkost je, da bi došla do famoznog pečata, morala da prođe kroz drveni lavirint sa povezom preko očiju sa plastičnim štapom u rukama kao pomoćnim sredstvom. Nakon nekih dvadeset minuta, na izlasku iz tog zamršenog dela, čekao me je pečat u pasošu.

Sum 41

Posle vanmuzičkih aktivnosti, red je bio da se poseti i neki koncert. Na Main stageu prvi izvođač kog smo imali prilike da poslušamo bio je kanadski punk sastav Sum 41. Bend iz Toronta uvek može računati na podršku vernih obožavalaca, pa je tako bilo i ovog puta. Solidan broj pristalica skupio se kako bi poslušali omiljene pesme drage im grupe. Pop-punk petorka počastila ih je setlistom sastavljenom od numera sa svih dosadašnjih albuma, uz nekoliko r’n’r obrada. Za nekoliko meseci trebalo bi da objave novo studijsko izdanje “13 Voices”, pa su naznake šta fanovi mogu da očekuju predočili odsviravši “Fake My Own Death” sa buduće ploče. Provereni hitovi su “In To Deep” i “Still Waiting“, da bi eksplozivni nastup bio završen uz najpoznatiju “Fat Lip” koju su pevali svi prisutni.

Na A38 bini veoma energičan i moćan koncert održali su lokalni heroji Brains. Reč je o bendu koji postoji preko dvadeset godina, a njihov muzički izražaj mešavina je d’n’b ritmova i žestokih gitarskih rifova. Podsećaju na Pendulum ili Asian Dub Foundation. Mađarska šestorka koju čine gitarista, basista, bubnjar, klavijaturista, kao i dva rep vokala napravili su razuzdanu žurku gde su svi okupljeni đuskali do iznemoglosti. U velikoj meri njihov scenski nastup oslanja se na light-show, pa su svetlosni efekti, strobovi i projektori imali značajnu ulogu u stvaranju bolje atmosfere. Publika je uglavnom bila sačinjena od domaćina, ali svaki stranac koji je prošao pored šatora, odmah je bio uvučen u plesni vrtlog Brainsa. Momci na pozornici su se odlično provodili, pa su tim neskrivenim entuzijazmom zarazili sve okupljene. Ređale su dinamične numere jedna za drugom, svaka brža od prethodne, a ljudi kao da ne znaju za umor pratili su svaki beat interesantnim plesnim pokretima. Ako njih pitate, reći će vam da je ovo bio najbolji provod na festivalu.

Bloc Party

Za čitavih sedam dana prošlogodišnjeg Szigeta i u dosadašnjem delu ovog izdanja festivala, nije bila veća gužva u A38 šatoru od one koja se sinoć stuštila da isprati koncert londonske indie-rock grupe Bloc Party. Obezbeđenje je zatvorilo prolaze, jer je dostignut pun kapacitet. Ruku na srce, u tom momentu na programu ostalih stejdževa nije bilo nikog preterano interesantnog izvođača, pa je i ta činjenica jedan od najvažnijih razloga zašto je ovo bio najposećeniji A38 nastup. Kele Okereke i Russell Lissack od prošle godine imaju nove kolege u bendu i opšti utisak je da se fino uklapaju i ponašaju na sceni.

Bloc Party su koncert otvorili pesmom “Only He Can Heal Me” koja se nalazi na novom albumu “Hymns” objavljenom početkom ove godine. Odsvirali su još dve trake sa ovog izdanja, ali, najpozitivnije reakcije izazvale su stare “Helicopter“, “Banquet” i “Hunting For Witches“. Publika se zabavljala, đuskala, uživala u svakom trenutku ovog nastupa. Dobili smo i veoma nadahnute izvedbe numera “Octopus” i “Ratchet“, da bi sa najpopularnijom “This Modern Love” okončali svoj zapaljivi nastup.

Večeras nas očekuju koncerti među kojima se najviše ističu imena kao što su Noel Gallagher’s High Flying Birds, Kaiser Chiefs i Sia.

GALERIJA FOTOGRAFIJA
Pogledaj vesti o: Odbojka

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.