Izvor: Politika, 04.Sep.2015, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi su ostavili neizbrisiv trag u Emiratima

Nismo pogrešili kada smo odlučili da dođemo u Staru Pazovu, iako su nas zvali Slovaci i Španci, kaže Salem Džohar, selektor selekcije Ujedinjenih Arapskih Emirata za igrače do 19 godina

Salem Džohar spada u red najvećih fudbalera Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i, zahvaljujući fudbalu, obišao je čitav svet. Džohar je igrajući fudbal upoznao mnoge ljude, različite kulture, tradicije, običaje... Danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je ovaj neumorni fudbalski pregalac na novom radnom zadatku – selektor je selekcijedo 19 godina, u kojuEmiraćani polažu najveća nadanja.Da se radi o talentovanim fudbalerima imali smo priliku da se lično uverimo, gledajući ih preksinoć u prijateljskommeču saTeleoptikom. Ova ista selekcija, koju predvodi Džohar, uspela da je savlada reprezentaciju Bosne i Hercegovine,kaoi našu reprezentaciju do 19 godina.

Poslednjih godina Ujedinjene Arapske Emirate i Srbiju vezuje posebna nit. Premijer Aleksandar Vučić i šeik Muhamed bin Zajed, prestolonaslednik Abu Dabija, dogovaraju velike projekte. Saradnja između dveju zemalja je trenutno na najvišem nivou. Sa druge strane, Fudbalski savez Srbije i FS UAE imaju višegodišnju dobru saradnju,pre svega zahvaljujući mnogobrojnimkontaktima naših trenera koji su živeli i radili u toj zemlji.Može se slobodno reći da je Zoran Petrović Piroćanac pionir u fudbalskom sportu, jer se među prvima otisnuo u tu zemlju još davne 1981.godine.Zato je prekjučerašnji susret dvojice sportskih prijatelja, Petrovića i Džohara, bio veoma srdačan.

Vaši mladi fudbaleri su četiri nedelje boravili u Sportskom centru FS Srbije. Kakve utiske nosite iz Srbije?

– Najlepše do sada. Gospodin Zoran Petrovićje napravio pionirskekorake u fudbalu u našoj zemlji. Došao je u Emirate kada većina i nije znalazafudbal.Ipak,polakosmo „upijali” ljubav prema ovom sportu.Mnogi treneri iz Srbije su ostavili snažan fudbalski rukopis i na tome smo im neizmerno zahvalni –kažeDžohar.

Kako ste ste se opredelili da dođete u Srbiju?

– Još kao igrači reprezentativac UAE dolazio sam dva puta u Lepenski Vir na pripreme.Sviđamise Srbija,klima je izvanredna, ljudii hrana takođe. Ovde se osećamo prijatno. Takođe mi je drago da su odnosidveju država trenutno na najvišem nivou.Istina je da smopre dolaska imali i ponude iz Slovačke i Španije. Međutim, nijednog trenutka nije postojala nedoumica gde ćemo obaviti glavne pripreme. I naši mladi igrači su oduševljeni Srbijom.

Šta Vam se posebno dopada?

– Hrana, ljudi… Takođe, sportski centar je izvanredan, sve je na vrhunskom nivou. Tereni su sjajni, gde na raspolaganju svakodnevno imamo sve štonam je potrebno i neophodno za treninge.Našimladi fudbaleri su ovde skoromesec dana.

Kakvi su Vam dalji planovi?

– U Srbiju smo došli kako bi se pripremali za važno takmičenje koje je pred nama. Početkom septembra u Katarućebiti održan šampionat zemalja Arapskog zaliva,na kome ćepored domaćina i naše selekcije učestvovatii reprezentacije Omana, Kuvajta, Bahreina... Naša reprezentacija brani prvo mesto osvojeno prošle godine. Nakon toga počinju kvalifikacije za šampionat Azije.

Kakoocenjujete kvalitet vaše lige u fudbalu?

– Trenutno imao pet sjajnih timova:Naser,Ahli, Alein, Vahda i Al Džazira, sve ostalesu po kvalitetu dalekoiza njih. Mnogose ulažeu fudbal, dovode se igrači iz Evropei Južne Amerike.Kada želimo da dovedemo nekog fudbalera, ne postoje nikakvi finansijskilimiti koje ne možemo da poštujemo.

Poslednjih godina veliki broj najvećih evropskih ekipa dolazi na pripreme u Dubai, danas jedan od najvećih turističkih centara na svetu. U tri navrata i Partizan je boravio u Vašoj zemlji?

– Otvoreni smo prema svima. Znam da je Partizan čak tri puta dolazio na pripreme u Dubai. Fudbalsko tržište je šansa da se razmenjuju različita fudbalska mišljenja. Zimi je kod nas prijatna klima i zbog toga nam u goste često dolaze ekipe iz Rusije, Ukrajine, Engleske. Nama više odgovara da dolazimo u Evropu u ovo vreme, jer su tada kod nas temperature i do 50 stepeni.

Salem Džohar je bivši reprezentativac i član Alina. Igrao je u najjačem klubu koji je bio šampion Azije, a trenirali su ga Zagalo, BrunoMec...

– Trudio sam se da od svakog naučim po nešto i da to znanje danas prenosim na mlađe generacije. Imamo dobru grupu dečaka, za koju će fudbalski svet uskoro čuti – istakao je u ekskluzivnom razgovoru za „Politiku” selektor reprezentacije UAE Salem Džohar.

----------------------------------

Plata sportskog lekara 18.000 dolara

Nije tajna da bogate zemlje često ne biraju sredstva da dovedu najbolje, ne samo u sportu već i u ostalim sferama. Saznali smo da je Mađar fizioterapeut ove mlade reprezetacije i da su mu mesečna primanja 7.000 dolara, dok je doktor iz Sirije a mesečna plata mu je čak 18.000 evra. Nije tajna da Emiraćani narađuju svoje fudbalere novčano i u prijateljskim utakmicama, tako im je premija za pobedu nad Teleoptikom iznosila čak 25.000 evra!

----------------------------------

Vučinić zarađuje pet miliona po sezoni

Crnogorski reprezetativac Mirko Vučinić koji trenuto nosi dres Al Džazire godišnje zarađuje čak 5 miliona dolara. Nekadašnji napadač Rome i Juventusa je potpisao trogodišnji ugovor...

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.