Sponzori: Ostavka Blatera korak ka refomi FIFA-e

Izvor: Press, 03.Jun.2015, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sponzori: Ostavka Blatera korak ka refomi FIFA-e

Glavni sponzori Svetske fudbalske federacije (Fifa) ocenili su da je ostavka njenog predsdnika Sepa Blatera tek prvi korak ka popravljanju ugleda ovog tela i ka vraćanju poverenja njegovih navijača posle korupcijskog skandala.
         Blater je sinoć podneo ostavku na mesto predsednika FIFA pod pritiskom kolega, sponzora, sportista i >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << navijača. Njegova ostavka usledila je samo nekoliko dana pošto je  izabran na svoj peti predsednički mandat. FIFA-u poslednjih dana potresa korupcijska afera, nakon što su prošle nedelje američki istražitelji podigli optužnicu protiv čelnika svetske kuće fudbala i uhapsili 14 osoba i optužili ih da su tokom perioda od 25 godina primili više od 150 miliona dolara mita. Sponzori, među kojima su i Koka-kola i Viza, saopštili su da preispituju svoju vezu s FIFA-om. Ti sponzori, koji daju milione za podršku Svetskom kupu i drugim FIFA-inim takmičenjima, juče su izrazili olakšanje da organizacija preduzima pozitivne mere. Adidas, koji je davao zvaničnu meč loptu za svaki Svetski kup od 1970, saopštio je da su vesti o ostavci Blatera korak u dobrom pravcu na putu FIFA-e da "uspostavi i prati transparetne standarde u svemu što radi". Drugi sponzori su dali slične izjave. "Navodi o korupciji i sumnjivoj etici u Fifi bacili su senku na igru i oduzeli je od sporta, igrača i navijača. Nadamo se da će promene koje se sprovode u FIFA-i biti prvi korak ka pozitivnoj reformi organizacije", saopštio je Mekdonalds. Koka-kola je saopštila da je Blaterova ostavka "pozitivan korak za dobrobit sporta, fudbala i njegovih navijača".Kompanija Elektronik Arts (Electronic Arts), koja pravi FIFA video igrice, saopštila je da "podržava FIFA-ino preispitivanje svoje organizacije i važne korake koji se prave ka reformi". Viza, koja je prošle nedelje zapretila da će napustiti FIFA-u, juče je saopštila da očekuje da organizacija preduzme korake da "ponovo izgradi kulturu sa strogom etičkom praksom". Blater, koji nije bio naveden u optužbama za korupciju, rekao je da će otići sa mesta predsednika u znak priznanja da su potrebne velike promene na čelu FIFA-e. Mediji u SAD danas, međutim, prenose da se Blater nalazi pod istragom američkog pravosuđa o korupcijskom skandalu koji poslednjih dana potresa FIFA-u. FIFA nije mogla da ignoriše kritiku sponzora, koji obezbeđuju skoro trećinu njenih prihoda. Noviji podaci pokazuju da je organizacija raspolagala sa 5,7 milijardi dolara u periodu od 2011. do 2014, koji uključuje i Svetski kup u Brazilu, a sponzori i komercijalni partneri su doprineli sa skoro 1,6 milijardi dolara.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.