Proleće u znaku Čukaričkog, Rada i Radničkog

Izvor: Politika, 06.Maj.2015, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proleće u znaku Čukaričkog, Rada i Radničkog

Drugi deo fudbalskog prvenstva obeležili su i neverovatno slabi rezultati Vojvodine i Jagodine

Niš – Gde god da se ovih majskih dana razgovara o fudbalu, nameće se samo jedno pitanje: gde bi danas na tabeli bio superligaš Radnički iz Niša da je jesenas bar delimično igrao kao ovog proleća? Bez dileme, uz Čukarički i Rad, klub sa niškog „Čaira” je najveće, ali i najprijatnije iznenađenje posle prva četiri meseca ove „ >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << fudbalske” godine. Od zime malo je klubova koji se kao Nišlije, „građevinari” i klub sa beogradskog Banovog brda mogu pohvaliti i standardnim igrama i veoma uspešnim osvajanjem bodova. Ako se izuzmu Partizan i Crvena zvezda, koji „jure” novu titulu prvaka i koji su osvojili ovog proleća najviše bodova – „crno-beli” 25, a Zvezda 26 – u odnosu na kraj jesenje polusezone najbolji su upravo Čukarički, koji je pred zimsku pauzu imao 28, a sada ima 51 bod, Rad (imao 16, a sada 37) i niški Radnički, koji je prošle jeseni osvojio samo 12, a sada, uz novih 20, već ima 32 boda… Pored ova tri kluba, tu su još samo Novi Pazar, koji trenutno ima 40, a jesen je završio sa 23, i OFK Beograd, koji je ovog proleća osvojio 16 bodova – imali su „romantičari” pred zimsku pauzu 22, a sada su već na 38 bodova.

Prema statistici, u dosadašnjem toku prolećnog dela šampionata svi ostali klubovi koji su strepeli za opstanak osvojili su daleko manje bodova od Nišlija: Spartak je osvojio sedam, kragujevački Radnički osam, Donji Srem deset, Voždovac 11, Napredak i lučanska Mladost po 12, a Borac iz Čačka 13 bodova.

Najveća prolećna rezultatska iznenađenja, i to negativna, vezana su za učinak Jagodine, koja je na prvih 11 utakmica ovog proleća osvojila samo deset bodova (imala je na kraju jeseni 21, a sada 31 bod) i Vojvodine, koja je zimu provela na trećem mestu, sa osvojenih 29 bodova i koja je posle toga osvojila mršavih 11 i sada je na petom mestu sa 40 bodova…

Izuzetno ambiciozni stručnjak Milan Rastavac bez sumnje najviše je doprineo da Nišlije pobegnu svim rivalima. Već su daleko od zone ispadanja i skoro da su prebrinuli opstanak. Potrebno im je da dobiju još jednu utakmicu u preostala četiri prvenstvena meča i da slavljenički zapevaju. Imaju i pred kim, jer je Gradski stadion u Nišu jedan od najposećenijih u ovoj sezoni, a pristalice Radničkog među najbrojnijim na utakmicama Superlige Srbije.

Katastrofalni rezultati bili su uslovljeni lošim izborom prvog trenera angažovanog prošlog leta (Dragoslav Stepanović na prve četiri utakmice nije osvojio nijedan bod), potom je, ne baš shvatljivo, smenjen drugi trener u sezoni (Saša Mrkić vodio je tim od petog do pretposlednjeg kola jeseni, osvojivši na deset utakmica 12 bodova), a bila je tu i teška i skoro nerešiva finansijska situacija. Nije tajna da su tokom zimske pauze najveći teret, uz predsednika Vidaka Perovića, podneli dvojica mladih ljudi iz najužeg rukovodstva kluba – sportski direktor Marko Jovanović i Bratislav Ristić, obojica bivši fudbaleri niškog ligaša. Danas i Jovanović i Ristić imaju dosta razloga za zadovoljstvo.

Posle pobede nad Novim Pazarom prošle nedelje sportski direktor Jovanović, koji je osim za Radnički igrao i za niški Železničar, Zvezdaru, Vojvodinu, u Kini, Poljskoj (gde je sa Zaglebjem osvojio titulu prvaka), Ukrajini i Rumuniji, „otvorio” je dušu:

– Uradili smo veliki posao za opstanak i sada razmišljamo jedino kako sačuvati ovaj tim, ove dobre momke, izvrsne sportiste i svakako, za mnoge neočekivano uspešnog i odličnog, trenera Rastavca. Mnogo toga učinjeno je u poslednjih desetak meseci, prilično smo se stabilizovali i pored velikih problema i muka, ali ostaje još mnogo toga nerešenog, pre svega oko finansiranja Radničkog. Tek ako budemo uspeli da i materijalno rešimo postojeće nedaće, moći ću da budem zadovoljan. Igre i rezultati Radničkog ovog proleća najbolji su dokaz da „Real sa Nišave” ponovo može da bude što je nekada bio – rekao nam je Marko Jovanović.

Bratislav Ristić je fudbalski internacionalac i nekadašnji prvotimac niškog Radničkog, Briža, Metala iz Donjecka, Malage, Kuban Krasnodara, Slavije iz Sofije, beogradskog Rada i „Čikago fajrsa”. On je prošle zime najviše bio angažovan da bi doveo pojačanja na „Čair”. I on je uveren u bolje dane kluba sa „Čaira”:

– Nije bilo nimalo lako, stalno smo bili u grču i uprkos tome, mnogo smo se trudili sa pojedincima iz Upravnog odbora i dokazali da su i Niš, ali i ceo jug i jugoistok Srbije nepresušni rasadnik talenata. Mnogo toga urađeno je na angažovanju mladih i talentovanih fudbalera iz okoline. Razmišljamo o budućnosti Radničkog i kako što pre rešiti finansijske probleme, koji nisu nerešivi, ali postoje i još uvek nas mnogo opterećuju – rekao nam je Bratislav Ristić.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.