Predskazanje - Matić ključna Konteova greška!?

Izvor: Sportske.net, 26.Jun.2017, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predskazanje - Matić ključna Konteova greška!?

Priča se odvija po obrascu iz 2013. Zbog čega je ovo bespotreban rizik? Kako to da zanatlija veruje da vajajući tim prema sebi može da oživi stare snove, samo sa kvalitetnijim igračima? Zbog čega je Matić morao da ode i kako će to uticati na Čelsi?

Kapiram vas.

Fudbal ume da bude opasan i kada ga ne razumeš, a pogotovo, ako si zaljubljive prirode. Ta očaranost jednim timom, hitom uz koji se pleše jedno leto je normalna.

Naše društvo većma >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << sastavljeno od autsajdera će jasno očekivati od razigrane dece da porastu u pobednike. Lako nam je da se poistovetimo, uostalom, zar mi nismo ti koji posle omladinskog uspeha kamenujemo manekene iz "A" selekcije i tražimo dekret kojim će deca biti bačena lavovima da primaju po pet komada od odraslih ljudi.

Pričam o Monaku, svest prosečnog fudbalskog navijača vapi za tim Robin Hud timovima, Dortmundom, Atletikom, Lesterom, što se bune protiv prirodnog poretka.

Hajde da pretpostavimo da su stvari gotove, Nemanja Matić će morati da ustupi mesto Bakajoku, ta Konteova odluka nije vezana za Srbina, da može, on ne bi prodao nikoga, već Fabregasa.

Previše ih je, i kada stiže novo mlado lice, neko mora da ode. Kantea iz tima ne bi isterao ni hologram Kloda Makelelea, a Italijan veruje da u Evropi igra klasa, pre mišića.

Ima logike, utorkom i sredom se ne pobeđuje na pluća, potrebna je i doza šarma. Konte to zna, pucalo je po njegovim leđima u crno-belim godinama, bilo na onoj otomanskoj oranici protiv Galate, bilo na stratištima širom Danske gde Juve nikako nije uspevao da pobedi najslabije timove u grupi.

Oživljavanje Fabregasa, reanimacija čoveka koji vidi dalje i trči sporije ima smisla, ali prodaja Matića nikako.

Nabrojaću vam spisak, hajde da poštedimo "Tigra" iz Kolumbije, on je svoje godine van Monaka proveo u strahu od nove povrede kolena. Ali, karijere Abdenura, Marsijala, Kondogbije, Okamposa pa i Kurzave pokazuju da kada moraš da igraš umesto da se igraš, stvari postanu prilično čupave. Uostalom, ne morate dalje od upgade verzije, tipa Arsenala, malo ćete se setiti Vengerovih izuma koji rade kad ih neko naruči iz njegovog "Top-šopa".

Zbog toga Bakajoko nije nikakva garancija, ako je ulaganje za budućnost, ni to nije logično, Čelsi nema vremena da čeka, njihova je sadašnjost.

Konte je opsednut bokovima, pisao sam vam već da je trenerski odrastao na Venturinih 4-2-4, kasnije ga je Juventusova klasa ubedila da se mora igrati sa tri štopera i ta sveska se ne haba.

Kada je ponovo otvorio mnogo puta pročitanu knjigu, bio je na ivici brzog otkaza u Čelsiju, našao je formulu za uspeh, tačnije vratio se napuštenim principima.

Sada mora da ode korak dalje, da tim od proizvodnog pogona koji melje samo subotom,  transformiše u robnu marku, da uloži u brend. To može sa Fabregasom, i jačim bokovima, od svih onih neuspešnih eksperimenata u Juventusu.

Odšetao je drugog dana priprema pre tri sezone, jer Juve nije mogao da dovede Kuadrada. Onda ga nije zadržao u Čelsiju, izmislio je Mozesa, ali hajde da budemo realni, kada bude igrao evropske noći, potrebno je više. To dobija na levoj strani duplirajući Markosa Alonsa, anonimnog heroja sezone sa Aleksom Sandrom, najskupljim levim bekom na svetu.

Kako će desno rešiti isti rebus, ostaje da vidimo, tim pre što mu je izmakao Dani Alveš.

I jasno, Lukaku, plus štoper tipa Van Dajk kao poslednja kockica mozaika. Kombinacija napred pomenute kakvoće kombinovane sa leđima koja mogu da ponesu planinu.

No, to, osim ako nije reč o finansijama ne zahteva prodaju Matića. Čelsi je slabiji bez njega, jer osim što Fabregas nije Pirlo (nije ni blizu) neće imati ni osigurače poput Vidala i Markisija.

Čelsi ne može da bude Juventus iz Konteovog vremena, samo sa boljim igračima, to je podgrejana supa. Setite šta sam vam pričao o Konteu, on je među najboljim zanatlijama na svetu, ume da se trka, ali kada odlučuje detalj, tu je često padao.

Nijedan Konteov tim, pri tome mislim i na rane radove u Bariju, Atalanti i Sijeni nije sebi mogao da priušti dva igrača bez drugog pravca u igri, ovde će ih, računajući i Azara, imati previše sa Fabregasom i Luizom za koga je svakom treneru potrebna dodatna garancija.

Očekivati da Kante pokrije sve sam, kada to mora da radi dva puta nedeljno je nerealno, ako su mu za Fabregasa potrebna dva osigurača, onda je svakako jasno da će Bakajoko pre ispasti iz ležišta nego Matić. Prosto, odricanje od tako dobrog igrača zarad klinca koji će možda postati neko je bespotreban rizik.

Ali, opsednuti možda tako jedino mogu da izazivaju sudbinu, sigurno je da Konte ima i kredit da vaja tim koji će ličiti na ono čime je pobeđivao, i kao igrač, i kao trener. On i Dešamp su devedesetih u tandemu čistili minska polja, ne bi vredelo da Paulo Sousa i Zidan devedesetih nisu crtali skice i prodavali ih kao remek-dela.

No, to je druga priča, u ovoj ubedljivo najveći dobitnici su Pogba i Murinjo. Videćete i zbog čega...
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Sportske.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.