Pravda za Novi Pazar

Izvor: Politika, 26.Nov.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravda za Novi Pazar

Srbija je prošle nedelje uvredila Novopazarce. Država i Fudbalski savez su povezali bez ikakve istrage i presude navijače i FK Novi Pazar sa mučkim ubistvom navijača Zvezde Marka Ivkovića Jagode u Istanbulu. Verovatno to nisu želeli, ali je tako ispalo.

Šta se događalo prošle nedelje u Beogradu i zašto klub i navijači Pazara, koji, uzgred, nisu nevinašca, zaslužuju izvinjenje najviših zvaničnika?

Fudbaleri Pazara doputovali su u prošli petak u Beograd >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i smestili se u hotel „Prestiž”. Čuvao ih je samo jedan policajac. Logično, jer su ti momci dobrodošli u Beograd. Čekala ih je utakmica sa Voždovcem. Oko 20 časova, trebalo je da im se priključi i oko 150 navijača iz Pazara.

Ali, tada je uprava kluba obaveštena da je dolazak pazarskih navijača u Beograd zabranjen zbog ubistva navijača Crvene zvezde. Navijači Pazara su to prihvatili teška srca, jer dugo nisu bili na gostovanjima. Ali, razumeli su tugu i bes delija, sa kojima, inače, pažljivo i dugotrajno gaje iskrenu netrpeljivost.

Ali, navijače Novog Pazara i klub mnogo je više pogodilo to što je, po preporuci MUP-a, utakmica sa Voždovcem odložena. Ni danas upravi i navijačima nije jasno kakve oni veze imaju sa događajima u Istanbulu i kako im je prikačena pretpostavka krivice.

Otuda su Pazarci teško prihvatili odluku državnih i fudbalskih organa da se utakmica odloži. Ali, postoji li danas ikakva logika u fudbalskoj Srbiji? Kako objasniti usijanim glavama da su od 25 ljudi iz kluba koji su došli u Beograd, samo petorica njih – Bošnjaci. Pa i da ih je sto odsto, zar je to razlog da građene Srbije povezujemo sa zločinom u Turskoj?

Ovaj klub je zapravo primer fudbalske multietničnosti: za igrače koji se krste sa tri prsta, žestoko navijaju momci koji se mole Alahu!

Otuda su državni organi morali da skoče na noge lagane i da dokažu kako su svi Pazarci sigurni i dobrodošli na svakom pedlju njihove i naše Srbije, makar u istoj onoj meri kada se čitav aparat sile rastrči da bi se održala gej-parada.   

U tom kolopletu komplikovanih fudbalskih i geostrateških stadionskih odnosa, novopazarski navijači održavaju bliske kontakte sa kolegama turskog Fenerbahčea, ali ne i sa Galatasarajem, čiji su navijači ubili Jagodu.

U nedelju, u Novom Pazaru, gostuje Partizan. I, šta sada? Slušamo preporuke da „grobari” ne dolaze u Pazar!

Čak će FSS, policija i tužilaštvo raspravljati o tome treba li održati minut ćutanja u pomen na ubijenog Jagodu. Treba li reći da su Pazarci poslali saučešće kolegama iz Zvezde, kao i navijačkoj grupi sa Marakane?

Treba li reći da bi bilo ljudski da svi navijači minut ućute zbog Jagode? I treba li reći da u Pazaru očekujemo dobar fudbal?

Ali, to bi već značilo da smo ozbiljni ljudi.

Aleksandar Apostolovski

objavljeno: 26/11/2014
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.