Posmrtni ostaci Euzebija u Panteonu

Izvor: B92, 03.Jul.2015, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posmrtni ostaci Euzebija u Panteonu

Posmrtni ostaci legendarnog Euzebija biće uz najveće počasti premešteni u Nacionalni Panteon, mesto gde počivaju najslavnije ličnosti Portugala.

Kočija će vući kovčeg sa 'Crnim panterom' – koji je umro januara 2014. u 71. godini, ulicama Lisabona, oko stadiona Benfike, pre nego što stigne u Panteon prenosi agencija AFP.

Vlada Portugalije je prošle godine proglasila trodnevnu nacionalnu žalost povodom smrti jednog od njaslavnijih portugalskih sinova, od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čije je fudbalske veštine strahovala cela Evropa.

Parlamentarci su ove godine jednoglasno odlučili da njegovi ostaci budu premešteni i sahranjeni na mestu na kojem počivaju najvažnije licnosti Portugala.

Desetine hiljada ljudi preplavilo je u januaru 2014. ulice glavnog grada Portugalije tokom sahrane Euzebija, prvog crnog igrača koji je dobio Zlatnu loptu – 1965. godine.

Rođen u Mozambiku, bivšoj portugalskoj koloniji, Euzebio je sa 19 godina prešao u Benfiku, gde je postao kljucni igrač sa kojim je klub 1962. osvojio Kup Evrope, postigavši dva gola u pobedi nad Realom od 5:3.

Izuzetno snažan, 'panterske' brzine i savršene fudbalske tenhnike Euzebio je dao podjednako značajan doprinos portugalskoj reprezentaciji za koju je na 64 utakmice postigao 41 gol.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.